Vodostaj reka u opadanju, najkritičnije i dalje u Đunisu

0

Vodostaj reka u opadanju, u većini opština i dalje na snazi vanredna situacija
 

"U Đunisu je i dalje poplavljeno 27 domaćinstava, i tu je počela preventivna evakuacija," rekao je Marić agenciji Beta.

 

Prema njegovim rečima, kritično je i u Lučanima, Požegi, Gadžinom Hanu, Doljevcu, Prokuplju, Žitorađi, Kuršumliji, Lebanu i Medveđi, gde je i dalje na snazi vanredna situacija.

 

Jutros je vanredna situacija proglašena i u Aleksincu, a ukinuta je u dve opštine – Trgovištu i Zaječaru.

 

Reka Pčinja polako se povlači u opštini Trgovište, a u opadanju je i vodostaj reke Bjelice koja je poplavila tridesetak domaćinstava i oko 300 hektara oranica u opštini Lučani.

 

Poplave izazvale veliku materijalnu štetu opštinama u Srbiji

 

Iako se rekla Toplica povukla za metar i po, i dalje je poplavljeno oko 600 hektara obradivih površina u opštinama Prokuplje, Žitorađa i Kuršumlija. U Prokuplju je poplavljeno i groblje, kao i nekoliko kuća u selu Draganja i romskom naselju u tom mestu.

 

Vodostaj Moravice, Skrapeža i Đetinje kod Požege danas se smanjio, tako da se voda povlači i situacija je bolja nego prethodnih dana.

 

U kruševačkom kraju zbog izlivanja Rasine i Zapadne Morave poplavljeno je oko 800 hektara obradive zemlje, a oštećeno sedam mostova, dva kilometara asfaltnih i 20 kilometara makadamskih puteva.

 

U Kraljevu oštećeni putevi, česti su odroni, moguća klizišta
 

Poplave u Kraljevu takođe su oštetile puteve i prekinule komunikaciju sa nekoliko sela. Na magistralnom putu Kraljevo-Raška su česti odroni, a preti i opasnost od klizišta. U prekidu je i saobraćajnica Kraljevo-Goč.

 

U Vrnjačkoj banji, Ušću, delu Raške, Kuršumliji i Prokuplju voda je zbog zamućenosti i dalje neispravna za piće.

 

"Postoji mogućnost da, i pored predstojećeg smirenja, vodostaj na jugoistoku zemlje ponovo poraste od 26. i 27. aprila usled padavina i topljenja snega na Kopaoniku," upozorio je Marić.

 

Prokupačko naselje Draganje odsečeno od grada

Nabujala Toplica odnela je deo lokalnog puta Prokuplje – Draganja zbog čega su žetelji tog prokupačkog naselja sada odsečeni od grada. Stanovnici Draganja rekli su agenciji Beta da su se obratili Štabu za vanredne situacije i od predsednika zatražili kamion šljunka kako bi zatrpali usek koji je voda stvorila i tako uspostavili vezu s Prokupljem. Prema njihovim rečima, danas ni kola hitne pomoći nisu mogla da prođu do naselja.

"Hitna pomoć je morala da putuje do nas više od 20 kilometara obilaznim putem preko Male Plane kako bi stigla do životno ugroženog i prava je sreća da su stigli na vreme", kažao je meštanin Draganje.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here