Vojni špijuni jači od države

0
Srpski Votergejt: Zaštitnik građana Saša Janković
 

Jankovićeva krivična prijava ima 105 strana, saznaju "Vesti", sa detaljnim izjavama stanara okolnih zgrada na uglu ulica Svetozara Markovića i Birčaninove u Beogradu. Vojska Srbije je međutim, protivustavno i protivzakonito počela da se meša u civilne poslove.

– Odmah po tuči, žandarmi su išli po okolnim zgradama i od stanara koji su videli incident uzeli izjave. Njih 12 je videlo šta se dešava, da su žandarmi napadnuti, a te izjave su predati Vojno-bezbednosnoj agenciji. Kada je trebalo da se napiše krivična prijava protiv žandarma, svi inspektori u Sektoru unutrašnje kontrole MUP Srbije su to odbili, jer optužba protiv žandarma ne odgovara činjenicama. Na kraju je morao krivičnu prijavu da potpiše Dragan Kujundžić, načelnik u zakonitosti, što je presedan – kaže za "Vesti" izvor iz srpskih službi bezbednosti.

Osim za protivzakonito delovanje u slučaju prebijanja Vučića i Malog, zaštitnik građana je skrenuo pažnju i na činjenicu da se Vojno-bezbednosna agencija (VBA) bavi sindikatima, nosiocima pravosudnih funkcija i političarima. Da li ih nelegalno prisluškuju, prate i drže pod merama, za sada ostaje samo da se sumnja.

Nestao snimak prebijanja

Tokom incidenta na Paradi ponosa, snimatelj Žandarmerije je zabeležio ceo događaj, kako je incident započeo i sve što se dešavalo. Žandarmerija po zakonu i unutrašnjih propisima snima sve intervencije upravo kako bi se dokumentovale i sprečile lažne optužbe za prekoračenje ovlašćenja ili stvarna prekoračenja. Međutim samo nekoliko minuta po incidentu, jedan od komandanata Žandarmerije je od snimatelja uzeo kasetu i odneo. Gde se snimak nalazi ni do dan-danas nije poznato.

Aleksandar Popović, predsednik Sindikata Vojske Srbije, člana Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) kaže za "Vesti" da su oni verovatno na meti vojnih bezbednjaka.

– Ne znam da li nas prisluškuju, ne mogu da tvrdim, ali moguće je da smo pod nekim merama, mada za sada nemamo dokaza. Imamo probleme i pritiske u radu. Naši poverenici po jedinicama dobijaju prekomande. Pratili su naš rad povodom nekih saopštenja na internetu, pokušali da kazne, pretili, imali smo pritiske, ali nisu uspeli da nas spreče. Uskoro treba da se sastanemo sa zaštitnikom građana i da mu predamo dokumenta o tome, a očekujemo i da se napravi institucija Vojnog ombudsmana, da bi vojnici znali kome da se obrate – objašnjava Popović.

Ombudsmanu preti smena?

Kako nezvanično saznaju "Vesti", stručnjaci u Ministarstvu pravde dobili su nalog da prouče Zakon o zaštitniku građana. Treba da otkriju na koji način se postavlja i na koji način može da se smeni. Prema informacijama izvora "Vesti", postoji velika verovatnoća da Jankovića u sledećih nekoliko meseci pokušaju da smene u Narodnoj skupštini.

Povodom ovog skandala "Vesti" su pokušali da saznaju šta se radi na kontroli vojno-bezbednosnih službi i od Momira Stojanovića, nekadašnjeg načelnika VBA, a sadašnjeg predsednika Odbora za kontrolu službi bezbednosti u Narodnoj skupštini. Međutim Stojanović nije hteo da priča i ništa komentariše od informacija koje su se pojavile u javnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here