Vojnički krst poginulim pilotima

0

Skup u selu Milatovići
 

Naprotiv, kada su shvatili da je država zaboravila na poginule avijatičare, proteklog vikenda su njihov grob obeležili vojničkim krstom. Svečanosti su prisustvovali predstavnici Vojske Srbije i sveštenstvo Žičke eparhije.

Jovan Radović, istoričar i predsednik Udruženja "Bratstvo Jovan Bojović" koje je učestvovalo u obležavanju grobnog mesta dvojice avijatičara, podsetio je na bitku i hrabre pilote.

– Vazdušna bitka odigrala se 10. aprila 1941. na nebu iznad Mijatovića. Naši piloti su poleteli iz Mostara, ali su ih na ovom mestu presreli nemački avioni i oborili posle kraće borbe. U avionu koji pao pored potoka bio je jedan Slovenac iz Bele Crkve Dolenske. Drugi pilot je bio Borisavljević o kome nemamo više podataka, pa je ovo prilika da nam se javi neko ko više zna o nastradalim avijatičarima – istakao je za "Vesti" Radović.

Vojnički krst su napravili meštani Mijatovića i članovi Udruženja "Bratstvo Jovan Bojović" koje okuplja 35 kuća između Ibra i Drine. Ovo spomen-obeležje je jedanaesto po redu koje je podiglo ovo udruženje koje nosi naziv po komandatu Jovanu Bojoviću koji je 11. aprila 1941. godine poginuo zajedno sa svojih 106 vojnika u borbama sa Nemcima u kratkotrajnom aprilskom ratu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here