Vorlik: Složili smo se da se ne slažemo oko KiM

0

"Moj zadatak je da pratim novi ton koji je u naše odnose uneo potpredsednik SAD Džozef Bajden tokom prošlogodišnje posete (Beogradu) i da razvijam novo poglavlje u našim odnosima", rekla je ambasadorka Vorlik u intervjuu "Blicu".
 

Ona je istakla da, "uprkos razlikama u mišljenju, SAD imaju novi pravac u odnosima sa Srbijom i žele da ih jačaju".
 

"Naš veoma obiman program pomoći od 50 miliona dolara godišnje ima za glavni cilj podršku reformama koje će unaprediti integraciju Srbije u EU, kao i u globalne institucije, poput Svetske trgovinske organizacije. Tražimo načine da osnažimo poslovnu dimenziju naših odnosa koliko je god moguće, ali i da se građani Srbije i SAD međusobno bolje upoznaju", rekla je ona.
 

SAD podržavaju priključenje Srbije EU: Meri Vorlik

Što se tiče odnosa u regionu, Vorlik je kazala da je u interesu Srbije, kao i drugih zemalja u regionu, da se uzajamno podržavaju kako bi postigle zajednički cilj priključenja EU i evroatlantskim organizacijama.
 

"Smatramo da je Srbija od posebne pomoći kad je u pitanju Bosna i da igra konstruktivnu ulogu, a za nas su EU i evroatlantske integracije Bosne veoma važne. Kad su u pitanju odnosi Srbije i Hrvatske, nadamo se da je, nakon izbora novog hrvatskog predsednika, stvorena nova šansa da se reše značajna pitanja koja su dugo otvorena", navela je ona.
 

Na pitanje kako problem Kosova utiče na odnose Srbije i SAD, ona je podsetila na izjavu Bajdena – "složili smo se da se ne slažemo" oko toga.
 

"Imamo veoma čvrst stav kad je u ptianju nezavisnost i integritet Kosova i verujemo da je pitanje statusa rešeno. Voleli bismo da Srbija nađe put da krene dalje u odnosima sa Kosovom i da se fokusira na svakodnevna pitanja, poput carine, sudstva, struje,kako bi popravila kvalitet života svih građana Kosova", navela je ambasadorka.
 

Kad su u pitanju evroatlantske integracije, Vorlik je istakla da su i EU i NATO izuzetno značajne institucije za mir i sigurnost u Evropi i da članstvo u obe donosi veliku korist.
 

"Vrata NATO su otvorena i na Srbiji je da odluči o pogodnom trenutku. Razumemo da je to pitanje osetljivo i pozdravljamo što je Srbija pokazala interes da produbi saradnju u okviru "Partnerstva za mir", kao i da učestvuje u međunarodnim mirovnim misijama", kazala je ona.
 

Ambasadorka Vorlik je ukazala da je veoma važno da se završi istraga za napad na američku ambasadu u Beogradu pre dve godine.
 

"Za nas je to veoma važno pitanje. I mi u Beogradu i moje kolege u Vašingtonu ohrabrujemo Vladu Srbije da završi istragu o napadu i da se počinioci privedu pravdi", rekla je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here