Z. Mirković
Treći put u Beču: Hor Vrapčići

Najmlađi i najlepši banjalučki hor, Vrapčići, održao je koncert u Alberthali u Beču, kojom su odjekivali veseli tonovi, a dečji glasovi se mešali sa aplauzima. U sali koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta, mališani su za vršnjake, mlađe od sebe, ali i njihove roditelje pevali svoje najveće hitove, iskrenim, dečjim emocijama.

Koncert je bio poklon dijaspori Predstavništva Republike Srpske u Austriji, Vrapčića i njihovog dirigenta Branislava Đakovića Baneta, a ulaz je bio besplatan.

Ovo je treći koncert poznatog banjalučkog dečjeg hora u Beču.

– U pitanju je poklon deci, odnosno dijaspori u Beču, a plan je da u skorije vreme organizujemo koncerte i u Lincu, Gracu, Salcburgu – rekao je Mladen Filipović, šef Predstavništva RS u Austriji.

Da je publika uživala na koncertu, dokazala je puna sala.

Druženje u prostorijama Zajednice srpskih klubova

– Želeli smo da posle pandemije, svih dešavanja, poklonimo ovako nešto. Zbog pandemije, tri godine nismo imali prilike da dovedemo Vrapčiće, ali sada su tu, a tu je i veliki broj ljudi u publici i drago nam je što imamo priliku da ih ugostimo. Hor je poznat u celom regionu – istakao je Filipović.

On je najavio i druge aktivnosti Predstavništva RS, koje će biti realizovane u narednih nekoliko sedmica.

– Slede nam aktivnosti kada je reč o privrednoj promociji, a pre svega na predstavljanju Jahorine, što je posebno značajno za Austriju pred zimsku sezonu – rekao je Filipović.

Tokom boravka u Beču Vrapčiće je ugostila i Zajednica srpskih klubova u Beču gde je priređena večera i druženje sa vršnjacima.

Puna sala: U pesmama uživale sve generacije

Dečji hor Vrapčići osnovan je u Banjaluci 1993. godine, čine ga deca uzrasta od tri do 12 godina, a naredne godine obeležiće jubilej, 30 godina postojanja. Za tri decenije, kroz ovaj razdragani hor prošlo je mnogo raspevanih generacija i više od 2.000 članova.

Objavili su 16 izdanja sa više od 100 autorskih pesama, kao i veliki broj spotova i koreografija.

Održali su na stotine koncerata, u zemlji, regionu i inostranstvu, osvojili značajna priznanja i nagrade i učestvovali u brojnim humanitarnim akcijama.