Vesti

Putevi na imanju su uređeni zahvaljujući Ratku Miličeviću koji je finansirao radove na manastirskom groblju izgrađeno 60 novih grobnica, u planu je još 40.

Blagoslovom i zalaganjem Njegovog preosveštenstva episkopa Siluana, kao i angažovanjem svih koji su radili i materijalno pomagali, Manastir Novi Kalenić kod Kanbere je obnovljen za potrebe Crkve i vernog naroda.

Urađeni su putevi na manastirskom imanju, obnovljeni su prateći objekti i uređeno manastirsko groblje.

Poslovima je uspešno rukovodio staratelj manastira, otac Đuro Đurđević, s kojim smo razgovarali o svemu što je urađeno i o tome šta je još potrebno uraditi.

U kakvom stanju su bili manastir i imanje kada ste došli za namesnika?

– Manastir je bio zapušten i ispražnjen. Stvari su odnete u nepoznatom pravcu, a samo imanje je bilo zapušteno.

Da li je sada sve vraćeno na svoje mesto?

– Da, dobrotom radnika, trudom i zalaganjem mojih saradnika i mene, manastir je uređen i nestale stvari su dobrim delom zamenjene novim. Imamo nadu u Boga da će oni koji su nešto odneli odavde spoznati da to pripada svim Srbima i onima koji se mole, te da će prisvojeno vratiti.

Putevi na manastirskom imanju su obnovljeni. Koliko je to bio veliki posao?

– Zatekli smo oronule puteve na imanju i bio je zaista veliki izazov sve to obnoviti. Bez uređenih puteva ne bi se moglo ni hodati ni voziti. Dobrotom i crkvenoljubljem brata Ratka Miličevića, koji je finansirao izgradnju svih puteva na manastirskom imanju, taj posao je urađen u slavu Božiju.

Šta je sve urađeno na pratećim objektima?

– Posle manastira smo pristupili preuređenju pratećih objekata i koje spadaju stanovi na donjem delu imanja koji su preuređeni u apartmane. Uređeno je i nekoliko gostinskih soba pored velike sale. Velika i mala sala su snabdevene sa potrebnim nameštajem, kako za Svetosavski festival, tako i za ostale potrebe naših vernika iz Kanbere i cele Australije.

Da li ste uspeli da rešite pitanje postojećeg i novog groblja?

– Na kraju je rešeno pitanje proširenja postojećeg groblja. Blagoslovom našeg preosvećenog vladike Siluana i njegovim zalaganjem pristupilo se izgradnji novih grobnica. Odbor koji je vladika nominovao, a Eparhijski upravni odbor potvrdio, preuzeo je na sebe dužnost i odgovornost da taj sveti posao odradi na najbolji način. Prvo se pristupilo registraciji groblja kod nadležnih državnih organa Opštine Jas i Udruženja groblja Novog Južnog Velsa, pošto postojeće grobnice, a i samo groblje nisu bili registrovani u državnim institucijama. Taj posao je završen i o tome se može pročitati na sajtu NSW Cemetery Association. Posle registracije groblja pristupilo se zahtevu kod nadležnih državnih organa, s molbom da nam dozvole izgradnju stotinu novih grobnica. I taj posao je pravno-administrativno završen i pristupilo se realizaciji tog značajnog projekta.

I vladika SIluan je učestvovao u pripremi ogreva

Ko je obezbedio sredstva za 60 novih grobnica?

– Trudoljubljem manastirskog odbora i blagoslovom vladike Siluana, kao i dobrotom Sabornog hrama Svetog velikomučenika Georgija iz Kabramate, obezbeđena su sredstva za izradu prvih 60 grobnica čime je popunjen postojeći prostor oko Svetog jasenovačkog krsta.

Koji standardi su primenjivani kod gradnje grobnica?

– Izrada samih grobnica je po standardima NSW Cemetery Association i prema zakonskim pravilima grada Kanbere. Treba napomenuti da je prilikom izgradnje ovih 60 grobnica urađena drenaža za vodu, što nije slučaj sa starim grobnicama, zbog čega je i došlo do njihovog pomeranja i pucanja. Takođe, oko novog groblja je urađen kameni zid.

Šta je još ostalo da se uradi?

– Biće izbetonirane staze oko novih grobnica i uređen prilaz Jasenovačkom krstu sa vazama za cveće i ostalim potrebnim stvarima. U planu je da se iznad groblja i glavne ulice izgradi gorionik za sveće, jedna mala sala za podušja i posluženje posle sahrane i parastose kao i toaleti kojih trenutno nema.

Da li su neke od grobnica već prodate?

– Od postojećih 60 novih grobnica, tri četvrtine su brzo prodate. Preostalih 40 grobnica koje su odobrene za izgradnju će biti izgrađene ispod postojećeg groblja. Prostor za ove grobnice je pripremljen i počeli smo razgovor s istom kompanijom da se urade preostale grobnice.

Šta je sa dokumentacijom za staro groblje?

– Nažalost, novi odbor nije dobio dokumentaciju za postojeće grobnice i pored nekoliko zahteva. Nadamo se da će i to uskoro stići.

S obzirom na to da je imanje veliko, ima li teškoća s održavanjem i čišćenjem?

– Bez obzira na poteškoće koje postoje, imanje se održava i redovno čisti – istakao je otac Đuro Đurđević.

Posebna zahvalnost Gordani Ivančević

Otac Đuro naročito ističe nemerljiv doprinos onih koji su najiše pomogli u uređenju manastira i groblja.
– Kao staratelj manastira, dugujem posebnu zahvalnost gospođi Gordani Ivančević na njenom trudu oko manastira i groblja. Hvala i braći Iliji Bataru i Slobodanu Zecu, kao i bra
i iz boćarskog kluba na čelu s Ilijom Grujom i svima ostalima koji su dali svoj doprinos.

Spomenici po propisu

Postavljanje nadgrobnih spomenika na novom groblju moraće da zadovolji državne i crkvene standarde, napominje prota Đuro.
– Treba napomenuti vernicima koji su kupili grobnice i koji planiraju izgradnju spomenika, da se nijedan spomenik ne može postaviti bez odobrenja uprave manastirskog groblja, jer izgled spomenika mora biti prema propisima NSW Cemetery Association i obeležjima naše svete pravoslavne crkve.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here