Tanjug
Ričard Grenel i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

Niz zgusnutih razgovora i susreta predsednika Aleksandra Vučića sa temom Kosovo se nastavlja 24. juna kada predsednik Srbije ide u Moskvu kod predsednika Rusije Vladimira Putina, a 27. juna biće u Vašingtonu gde bi Bela kuća da načini napredak u pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Prethodno je, telefonom razgovarao 15. juna sa Putinom, 17. juna se sastao sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, pa samo dan kasnije sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

U javnosti, domaćoj i međunarodnoj se čuje kako je pritisak veliki da se pitanje Kosova i Metohije što pre reši.

Američkom inicijativom, kako kaže za “Vesti” Branko Radun, politički analitičar, aktuelna SAD administracija želi da poentira na međunarodnom planu uoči predsedničkih izbora, EU da vrati sebi važnost, a Rusija da pokaže da se ne može odlučivati bez nje.

– Srbija treba da ide linijom da ništa ne izgubi i da kupuje vreme, jer se stvari menjaju u njenu korist, jer vidimo da Kosovo nije završena priča čim se traži nastavak pregovora. Uz to atmosfera u Vašingtonu se promenila, pa od izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela čujemo da se prihvataju različita mišljenja i da nema više uslovljavanja, što znači da nam više ne prete sankcije i veliki pritisci, već se proba ubrzanje pregovora i da Kosovo dobije stolicu u UN, a Srbija finansijsku pomoć – navodi Radun i ukazuje da se ide na varijantu “šargarepe bez štapa”.

Moskva je, kaže, za zaštitu interesa Srbije i kroz Savet bezbednosti UN.

– Srbija nema mnogo prostora, a kosovski Albanci čekaju pobedu demokratskog kandidata Džoa Bajdena, a pre toga bi im odgovarala samo varijanta da dobiju sve i da ih ništa ne košta – zaključio je Radun.

Drugi politički analitičar Dragomir Anđelković, međutim, za “Vesti” kaže da pritisci spolja mogu “koliko hoće da budu jaki”, ali Srbija mora da brani svoje nacionalne interese.

– Bilo je pritisaka, čak i bombardovanja 1999. godine, pa 2008. i nismo kapitulirali i nemamo pravo na to – kaže naš sagovornik.

On je ukazao da EU ide na jednu stranu po ovom pitanju, Amerikanci na drugu, ali su Rusija i Kina sve moćnije na svetskoj sceni, a ove dve sile podržavaju Srbiju.

– Mi moramo da imamo jasan stav, da ga se držimo i da ga branimo – ističe Anđelković.

Privremeno pod mandatom UN

Nekadašnji šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović smatra da nije pitanje da li o statusu KiM treba pregovarati, već na kojoj osnovi, o čemu i s kim.

– Jedino legitimno polazište je da je KiM deo Srbije privremeno pod mandatom UN i tako je sve dok SB ne donese odluku o okončanju mandata. Taj mandat ne mogu okončati ni EU, ni NATO, ni SAD, ni Nemačka, Francuska, a ni Srbija, ako bi takva ideja, ikada ikome pala na pamet – kaže Jovanović koji je Predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih.

EU protiv Trampa

Branko Radun kaže da ovo “navrat-nanos” traženje rešenja kosovskog problema ima duboko političku konotaciju.

– Osim Trampove želje da poentira i poveća sebi šanse za još jednu pobedu na predsedničkim izborima, u EU na čelu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel žele da mu ne dopuste još jedan mandat – ocenio je ovaj analitičar.