EPA-EFE/Fehim Demir
Kristijan Šmit

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov ponovio je sinoć da je principijelni stav Rusije da se bez odgovarajuće rezolucije Saveta bezbednosti UN Kristijan Šmit ne može smatrati visokim predstavnikom, odnosno da, u smislu Dejtonskog sporazuma, nema nikakva ovlašćenja za vršenje svojih aktivnosti u BiH.

Kalabuhov ističe da je na tom planu nelegitimna Šmitova upotreba bonskih ovlaštenja i kada je reč o Zakonu o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

– Zadatak Kancelarije i `normalnog` visokog predstavnika jeste da pomaže političkim partijama i političarima u BiH da nalaze zajednička rešenja ovdašnjih problema, a ne da unosi dodatne momente destabilizacije kao što se dogodilo sa njegovim i određenim odlukama bivšeg visokog predstavnika (Valentina Incka) – rekao je Kalabuhov za banjalučku Alternativnu tv.

Ruski diplomata je istakao da je stav Rusije da se završilo vreme postojanja Kancelarije visokog predstavnika, te da visoki predstavnik predstavlja relikt prošlosti u BiH.

Kalabuhov je rekao da se ova kancelarija vremenom pretvara, ne u instrument za rešavanje političkih pitanja, već za pogoršanje političke situacije.

– Ona ne pomaže pomirenju u BiH. Dakle, smatramo da je neophodno ukinuti i zatvoriti Kancelariju visokog predstavnika. Ovde treba reći i da naše kolege iz EU smatraju da Kancelarija visokog predstavnika nije u skladu sa suverenitetom BiH, ali oni imaju drugačiji pogled na to kako ona treba da funkcioniše – kaže Kalabuhov.

Po mišljenju Rusije, naveo je, oni su prekršili postojeće uslove za imenovanje novog visokog predstavnika.

– Zato polaze od nekih svojih shvatanja, ali mi smatramo da je prošlo vreme Kancelarije visokog predstavnika – rekao je Kalabuhov.

On je dodao da je Rusija u tom smislu obustavila finansiranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH i ponovio da kolege iz Saveta za provođenje mira (PIK) imaju nerealno viđenje toga koje zadatke treba rešavati u BiH.

Kalabuhov je izrazio žaljenje što se lekcije Drugog svetskog rata zaboravljaju, iskrivljuju, falsifikuju.

– U pitanje se dovode sva ona postignuća čovečanstva posle Drugog svetskog rata, smisao i značenje organizacije UN. U pitanje se dovodi i samo međunarodno pravo koje se menja nekim pravilima diktiranim iz jednog centra – rekao je.

Istakao je da BiH nije na spisku zemalja koje se neprijateljski odnose prema Rusiji, te da se na nju ne odnose mere koje se primenjuju na neprijateljske države, a među kojima je odluka o prelasku trgovine gasom na rublje.

Kalabuhov ne očekuje da će SAD i druge članice NATO doneti odluku o direktnom vojnom kontaktu sa Rusijom, odnosno da se bore protiv Rusa u Ukrajini.

– Međutim, u poslednje vreme vidimo realizaciju strategija usmerenih na borbu protiv Rusije preko marionetske Ukrajine i sve te odluke poput slanja oružja svedoče da SAD i njihovi sateliti žele poraz Rusije, te da su za front izabrali Ukrajinu – kazao je Kalabuhov.

O robožnjim ruskim zločinima u Buči i Kramatorsku ne govori celi svet, već oni sa Zapada koji žele zlo Rusiji i trude se da manipulišu javnim mnjenjem na tom planu, naveo je ambasador Rusije.

– Rusija jasno zna šta je bilo u Buči i ko je priredio tu montiranu provokaciju. Ničeg sličnog nije bilo u periodu kada se na teritoriji Buče nalazila ruska vojska. O tome nije govorio ni gradonačelnik Buče, ni ljudi na javnim i društvenim mrežama – naveo je Kalabuhov.

On je rekao da je nemoguće da Rusija bude izbačena iz Saveta bezbednosti UN, uprkos pojedinim pozivima na tom planu iz Ukrajine i sa Zapada.

Kada je reč o cenzurisanju ruskih medija, Kalabuhov je rekao da time padaju u vodu zapadne priče o objektivnom informisanju i alternativnim gledištima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here