Vrhunski pijanista u “Gvarneriusu”

0

Patrik Jablonski

U godini Šopena, Jablonski je pripremio reperotar koji je svojevrstan omaž ovom velikom kompozitoru i taj program će izvoditi u Londonu, Varšavi, Berlinu, Beogradu…

 

U svojoj diskografiji ima osam CD izdanja – četiri solistička i četiri koja je snimio sa svojim bratom, takođe poznatim pijanistom Piterom Jablonskim, sa kojim je prošle godine i nastupao u Kolarčevoj zadužbini, na koncertu kojim je Švedska obeležila preuzimanje predsedavanja Evropskom Unijom.

 

Patrik Jablonski je rođen 1974. godine, u gradu Likebi, na jugu Švedske (otac mu je Poljak a majka Šveđanka).

 

Sa pet godina otac mu daje prve časove klavira, a već sa osam godina je svirao u čuvenoj koncertnoj sali u Stokholmu – "Stockholm Konserthuset". Godinu dana kasnije svirao je i u otvorenoj Areni u Stokholmu, a sa deset godina beleži svoj prvi nastup na festivalu "Pori jazz" festival u Finskoj.
 

Sa 17 godina odlazi u London gde studira na prestižnoj školi "Royal College of Music" u Londonu, u klasi profesorke Irine Zaritskaje. Po završetku studija, održao je veliki broj koncerata, nastupao je u koncertnim dvorana širom sveta (Berlin, Varšava, Sankt Petersburg, London, Tokio, Prag, Kopenhagen) i sarađivao sa velikim svetskim orkestrima.

 

 

Pored klasičnog repertoara, Patrik izuzetno ceni i modernu muziku, a premijerno je izvodio kompozicije autora Poula Rudersa i Wojciech-a Kilara.
 

Patrik Jablonski se vraća u Beograd već u decembru, kada će sa violinistom Jovanom Kolundžijom deliti scenu Kolarčeve zadužbine, na koncertu na kojem će maestro Kolundžija izvoditi Bramsove sonate.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here