Vri u Prištini: Haradinaj neće podržati Vjosu Osmani

1
Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Predsednik ABK Ramuš Haradinaj rekao je da poslanici ove stranke neće glasati za Vjosu Osmani prilikom izbora predsednika u skupštini Kosova, niti će učestvovati u obezbeđivanju kvoruma.

Haradinaj ističe da ABK neće učestvovati u glasanju i obezbeđivanju kvoruma za izvor Vjose Osmani za predsednicu Kosova.

Takođe smatra da tri najvažnije institucije Kosova ne smeju biti u rukama jednog čoveka.

– ABK neće glasati za predsednika i ne učestvuje u obezbeđivanju kvoruma. Kurti i Osmani nisu ni otvoreno tražili tako nešto od nas. Imaju želju da ne dele odgovornost, a moram vam reći i da nije dobro da se tri državne institucije nađu u rukama jednog čoveka – rekao je Haradinaj tokom gostovanja na RTV Dukađini.

DPK protiv izbora Osmani

Zamenik predsednika DPK Džavid Haliti potvrdio je da je stranka jednoglasno odlučila da ne učestvuje na sednici skupštine na kojoj će biti objavljena kandidatura Vjose Osmani za predsednika, prenosi Ekonomija Onlajn.

Haliti je istakao da je DPK donela zaključak da neće glasati, ali i da neće biti u skupštinskoj sali tokom objavljivanja kandidature Vjose Osmani za predsednicu Kosova.

– Ukoliko Pokret Samoopredeljenje zauzme tri najvažnija institucije, onda ne možemo reći da imamo demokratsku državu. Zato bi mesto predsednika trebalo da prepusti opoziciji ili da postigne saglasnost oko kandidata. Ukoliko želimo da primenimo pravilo nametnuto Ustavom, smatram da bi poslanici trebali da bude prisutni u svakoj situaciji u kosovskom parlamentu, osim u određenim slučajevima, kada se ne slažu sa onim što se dešava – rekao je Haliti.

1 COMMENT

  1. Hoce, sigurno. Nece i ne mora da glasa, jer nije deo pozicije, ali ce sednici Skupstine Republike Kosova prisustvovati poslanici iz njegove opozicione AAK.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here