Tanjug
Miloš Vučević

Premijer Srbije Miloš Vučević, poručio je danas, na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaških zločina u logoru Jasenovac i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, da narod koji je to prošao ne može biti narod dželata, nego narod žrtva i da je na srpskom narodu da veruje u nebesku pravdu i božiju milost, “da će oni koji nas za genocid optužuju, doći u ovu Dolinu plača da se poklone i izvine”.

Vučević je naveo da je prostor na kome su se desili zločini najveće srpsko polje smrti.

– Pod našim nogama nalaze se čitavi gradovi, naša deca i budućnost koju nismo trebali da dočekamo, a Božijom milošću dočekasmo je. Ovde odajemo poštu, nemi od bola za našim rodom i pokolenjima. Stotine hiljada onih, koji su ovde i svi su stradali kao da nisu ljudi. Klani, kuvani, davljeni, odrani, spaljeni, silovani, mučeni i živi sahranjivani –  rekao je Vučević u Donjoj Gradini gde je prisustvovao kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dodao je da su razmere zločina i genocida toliki da deluju nestvarno i da stvaraju dva efekta – prvi da niko ne veruje da postoji mesto na svetu gde se od dece leševa pravio sapun, a drugi, kako je istakao, da ta rana toliko boli i toliko je velika i duboka da čovek u očaju ne želi da o tome razmišlja i da na to misli.

– Ova dva fenomena su najopasnija u našoj kolektivnoj svesti. Opasan je to fenomen jer je sećanje na ove stradalnike naš identitet i naš koren – rekao je Vučević.

Vučević je naveo da ljudski mozak takvo zlo ne može da percipira i da ga zato odbacuje, a da ono što se desilo može samo bog da razume.

– A to je možda i najvažnije. Da Gospod razume. Ali nama mora biti jasno, da je ovo Jerusalim naš. Da je ovo Sveta zemlja. Da je ovde naš okean suza i krvi. Da smo odavde raspeti i da smo pobednički vaskrsli do današnjeg dana jer nas Gospod u svojoj ljubavi ponovo na noge postavi i ojača mišice naše i dade snagu da ne odvraćamo pogled sa ovog mesta – naveo je Vučević.

Naveo je da narod koji je prošao kroz takve zločine ne može biti narod dželata, nego narod žrtva.

– Da se sa ovoga mesta, zaklinjemo da su čojstvo i junaštvo naša snaga. Da verujemo u nebesku pravdu i Božiju milost, da će oni koji nas za genocid optužuju, doći u ovu Dolinu plača da se poklone i izvine. Ko to ne shvati, nastavljač je dela onih koji ovo počiniše – poručio je Vučević.

Dodao je da je na srpskom narodu da veruje i da se moli i da radi na tome da među sobom ima slogu i jedinstvo.

– I da bi iz ovih humki iznikla slava i besmrtnost Srbinova. Neka bi Bog dao da tako bude – rekao je Vučević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here