EPA
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na izgradnji deonice auto-puta Novi Beograd – Surčin i najavio da će ta saobraćajnica biti otvorena 31. marta.

Vučić je obišao radove na petlji Surčin 1 i istakao da su radovi skoro završeni i pohvalio kineske izvođače radova.

Vučić je istakao da će kada auto-put Surčin – Novi Beograd bude završen građani dobiti najkraću vezu sa auto-putem Miloš Veliki i da će od Beograda do Čačka moći da se stigne za samo sat vremena.

– Skoro sve je završeno (Surčin – Novi Beograd). Ovo su dobro uradili u odnosu na deonicu Miloša Velikog do Požege, gde se muče, ali ovo je odlično urađeno – rekao je Vučić ambasadorki Kine Čen Bo.

Obilasku prisustvuju i ministar građevinarstva Goran Vesić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i drugi.

Poručio je kineskim izvođačima da ubrzaju radove na delu od Pakovraće do Požege, kako bi auto-put do Požege bio gotov do kraja godine, a oni su mu rekli da im je cilj da ta deonica bude završena do kraja 2023.

– Kaže ministar da ubrzate, jer ako nastavite ovom dinamikom, nećete uspeti da ispunite taj cilj – rekao je Vučić i dodao da su tu već probijeni ranije predviđeni rokovi.

Kineski izvođači su obećali da će 19. januara imati sastanak sa resornim ministrom i da će podneti detaljan izveštaj, kao i da bi već sledećeg meseca trebalo da imaju na deonici do Požege dodatnih 300 radnika.

Vučić je istakao da su za Srbiju veoma važni kineski investitori.

Predsednik je u razgovoru sa građanima rekao da će se, na njihov zahtev, graditi i izlaz za Jakovo sa petljom, što će koštati još oko dva miliona evra.

Građani su rekli da će onda moći da stignu do Novog Beograda za samo pet umesto 25 minuta.

Vučić je ponovio da će 31. marta biti otvoren auto-put Surčin – Novi Beograd i istakao da će se time dosta skratiti vožnja od Novog Beograda i drugih delova grada do Čačka, jer će trajati samo oko sat vremena.

Projekat gradnje gradskog auto-puta od osam kilometara je završena više od 90 odsto i ostalo je da se asfaltira još 400 metara deonice, a glavni izvođač radova je kineska kompanija “Čajna komjunikejšns konstrakšn kompani”.

Od ukupno osam kilometara koliko je dugačka ova saobraćajnica, na oko sedam kilometara uređena je biciklistička staza kao i trotoar za pešake.

Kako je ranije najavljeno, auto-put od Novog Beograda do Surčina, koji će biti najbrža veza ovog dela Beograda, posebno Zemuna i Novog Beograda sa autoputem “Miloš Veliki, biće završen i pušten u saobraćaj u martu.

Gradnja je počela krajem marta 2021. godine, a tom saobraćajnicom će izlaz na auto-put “Miloš Veliki” biti skraćen za oko 10 kilometara.

Komercijalni ugovor za deonicu Novi Beograd – Surčin, čija je dužina 7,9 kilometara, potpisan je sa kompanijom “Čajna komjunikejšns konstrakšn kompani”, a njegova vrednost je 70,5 miliona evra.

Ta deonica auto-puta “Miloš Veliki” je građevinski veoma zahtevna, jer prolazi kroz naseljeno područje.

Kada ova deonica bude završena, vozači će moći da se uključe iz Vojvođanske ulice i Jurija Gagarina na Novom Beogradu.

Saobraćajnica Novi Beograd – Surčin ima veliki značaj za stanovnike centralnog dela Beograda, jer će im omogućiti da direktno pristupe auto-putu “Miloš Veliki” umesto da kao sada do njega dolaze preko auto-puta Beograd – Zagreb.

Gradska magistralna saobraćajnica Novi Beograd – Surčin projektovana je za brzinu kretanja vozila od 80 kilometara na čas.

Ima po tri trake, razdelni pojas od pet metara, pešačke staze širine po dva metra i bankine. Na trasi su izgrađena i tri mosta, jedan most-kanal i jedan nadvožnjak.

Na samom početku trase gradske magistralne saobraćajnice predviđena su uključenja iz dve ulice na Novom Beogradu, a dalje put vodi kroz ravnicu ka prvoj petlji, odnosno čvoru “Surčin 1”, tipa “poludeteline”. Kraj ove deonice je kod sledeće “velike petlje” u Surčinu, posle koje počinje auto-put “Miloš Veliki”.

Projekat je uradio Saobraćajni institut CIP.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here