Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne očekuje nikakvu reakciju međunarodne zajednice na upad pripadnika kosovske policije ROSU u više srpskih kuća u Štrpcu, Sevcu i Brezovici, jer će Priština reći da je to u sklopu borbe protiv kriminala i korupcije, iako im je cilj sasvim drugačiji.

– Cilj Prištine je, ističe, da “očiste” Sirinićku župu, da bi jug Kosmeta bio oslobođen prisustva Srba, da ne mogu tamo da opstanu, a sve prikriveno iza lažne brige za poštenje u odnosu na upravljanje Brezovicom. Meni je to sasvim jasno, a da li će i drugima biti jasno, to je druga stvar… A, da li da očekujemo da neko nešto kaže? Nemojte da ste naivni. Davno smo prevazišli taj stepen naivnosti da verujemo da će neko na Zapadu da kaže bilo šta protiv maltretiranja Srba na KiM – poručio je Vučić.

Podsetio je da se sutra navršava 18. godina od pogroma Srba, 17. marta 2004. godine, pitajući koliko je ljudi, za tih 18 godina, odgovaralo, za uništavanje srpskih svetinja i ubijanje ljudi, dodajući da se oni koji su u Beogradu tada ćutali i ništa nisu preduzimali, danas hvale time što su ćutali i ništa nisu preduzimali.

– Ali, to nam je nauk da brinemo da nam se makar u takvoj razmeri, tragedije na Kosovu i Metohiji više ne događaju – rekao je Vučić.

“Pregovori posle izbora”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se trenutno ne vode suštinski pregovori sa Rusijom o novom ugovoru za uvoz gasa, da će ih biti nakon izbora, i izrazio je uverenje da će Srbija dobiti najbolju cenu u Evropi.

Vučić je, na pitanje o izjavi direktora Srbijagasa koji je najavio početak pregovora sa Rusijom o novom ugovoru oko isporuke gasa, i pitanje kakva je pozicija, šta se može očekivati, imajući u vidu da je Srbija podržala po prvi put sankcije u vezi Ukrajine, rekao da su zabrinuti za naše odnose oni koji govore o uvođenju najgrubljih sankcija.

On je istakao da Srbija prema Rusiji nije uvodila sankcije.

– Što se gasa tiče neće biti suštinskih pregovora pre izbora. Oni koji dobiju poverenje građana moćiće da pregovaraju. Važno je da pokušamo da za naše građane obezbedimo što je najbolje i najjeftinije moguće. Ako ne bude nekih drugih smetnji, kao prekida gasovoda, što se desilo na Jamalu, to jest ako se takve stvari ne budu dešavale sa Bugarskom, jer i ona u velikom procentu zavisi od ruskog gasa, verujem da ćemo imati povoljnu cenu – rekao je Vučić.

On je kazao da će cena biti nešto drugačija u odnosu na cenu pre pola godine ili pre godinu dana.

– Verujem i siguran sam da ćemo imati najbolju cenu u Evropi. Ali ko može garantovati da će sve funkcionisati. Da zavisi od nas danas bi mogao da kažem da bismo bili u tri evropske zemlje sa najpovoljnijom cenom – naglasio je Vučić.

Rekao je da ga raduje kada otvara fabrike, pokreće pogone, dovodi investitore, jer je to važno u ovoj situaciji.

Ukazao je na ogromne probleme sa kojima se suočava zemlja u obezbeđivanju robe.

– Nijedno osiguravajuće preduzeće neće da da garancije za prevoz robe preko Crnog mora do Konstance. Postavlja se pitanje odakle da dovozimo, ali snalazimo se. Imaju neke stvari o kojima ću, kada budemo dobro proučili narednih dana obavestiti ljude – rekao je on dodajući da se radi o stvarima koje su plod sankcija EU.

Istakao je da će u Srbiji biti svega dovoljno I da će se truditi te cene budu među najnižima na evropsko kontinentu.

“Odluke ES biće komplikovana za Srbiju”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će se posle odluke Evropskog saveta o sankcijama Rusiji kojima je obuhvaćen i Gaspromnjeft, Srbija naći u veoma komplikovanoj situaciji ako ne bude izuzeta.

On je to rekao na pitanje da li je odluka Evropskog saveta po pitanju Gaspromnjefta stigla i šta bi to značilo za Srbiju i koliko bi je pogodilo.

– Sinoć sam upoznat sa odlukom Evropskom saveta. Šefovi vlada EU su doneli tu odluku koja je za nas čudna. Od sinoć razgovaramo i sa Evropljanima i sa nasim američkim partnerima, a od jutros i sa ruskim partnerima i ne želim da iznosim političke stavove sve dok ne analiziram odluku – rekao je Vučić.

On je naveo da je suština u tome da su Evropljani sebi ostavili mogućnost da na svojoj teritoriji posluju sa Gaspromnjeftom, uvoze i izvoze od Rusa, ali da treće zemlje gde su preduzeća ili kompanije ili rafinerije u vlasništvu Rusa ne mogu da uvoze ili izvoze naftu.

– To će reći, nisu kaznili Ruse, nisu kaznili sebe, kaznili su nas – konstatovao je Vučić.

On je rekao da ne želi da priča o svim reperkusijama, ali da se radi na rešavanju tog problema.

– Mučili smo se celu noć, gledamo kako da rešimo te probleme i rešićemo. Jutros smo razgovarali sa Rusima, tu imamo tri opcije i ako Srbija ne bude izuzeta iz tih odluka u roku od 48 sati obavestiću vas o tome – rekao je Vučić.

On je dodao da je u svakom slučaju za Srbiju veoma komplikovana situacija, ali poručuje da građani ne brinu i da će biti rešena.

“Brašna i ulja biće i za nas i za zemlje regiona”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija izaći u susret zahtevima zamalja u regionu za povećanim uvozom brašna i ulja, sve dok to ne ugrožava potrebe domaćeg tržišta.

On je rekao da su zemlje u regionu od Srbije tražile mnogo veće količine ulja i brašna od onih koje su ranije ugovorene odgovarajući na pitanje da li je tačno da je Crna Gora naručila 18.000 tona brašna, kao i ulje i pšenicu.

– Plaše se za budućnost. To nije za kritiku. Oni žele da obezbede svoj narod. Razgovaraćemo sa svima. Onoliko koliko je ugovoreno i koliko smatramo da možemo da damo, a da ne ugrozimo potrebe domaćeg stanovništa mi ćemo dati – naveo je Vučić.

On je precizirao i da se to najpre odnosi na članice “Otvorenog Balkana”, a zatim i na Crnu Goru i BiH.

– Oni su nam prvi susedi i o njima moramo da brinemo i to ćemo da uradimo – poručio je Vučić.

Vučić je napomenuo i da se komplikuju stvari oko izvoza hrane jer je očigledno da će biti velikih nedostataka, bez obzira na cenu na svetskom tržištu.

Ponovio je da će za naše građane biti dovoljno hrane, jer Srbija ima više nego šio joj je potrebno, ali da se mora rasporediti i u regionu da ne bi bilo prelivanja zbog toga što nema dovoljno hleba, brašna kukuruznog ili pšeničnog ili jestivog ulja.

Navodi i da je jutros razgovarao sa egipatskim ambasadorom i da ta zemlja 80 posto pšenice i kukuruza uvoze iz Ukrajine i Rusije, a imaju 115 miliona ljudi, i postavlja se pitanje ko će sve želeti našu pšenicu i kukuruz.

Na pitanje o tome da su evropski ministri pokrenuli pitanje vraćanja uglju i nuklearkama, Vucić je rekao da je o tome govorio nemački ministar finansija da bi premostili težak period.

On je podsetio da su od Srbije tražili da zatvara rudnike uglja, ali je ispalo da nismo glupi.

Kaže i da su nuklearke odavno najvaznije za Evropu, da se u Francuskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj glavni izvor energije.

– Sve što se izveze struje u region dolazi iz bugarske nuklearke – napomenuo je Vučić i ukazao da smo naučili na licemerje da je ono što je velikima dozvoljeno malima nije.

“I u teškim danima za svet Srbija otvara fabrike”

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom posete fabrici za proizvodnju turbopunjača nemačke kompanije “BMTS Tehnology” u Novom Sadu da je taj grad zahvaljujući velikom broju novih fabrka postao najznačajniji centar autoindustrije u Srbiji i da je srećan što može da obilazi nove fabrke u zemlji čak i u ovoj situaciji.

Istakao je da se Srbija bori i otvara nove fabrike čak i u vreme teških dana za ceo svet i poručio da će država nastaviti da se bori za nove investitore i daje im podršku.

Vučić je rekao da BMTS planira dugoročno da ostane u Srbiji, sve dok se budu proizvodili klasični automobili i ne bude potpuno prešlo na električna vozila.

– Važno je da oni dugoročno razmišljaju o Srbiji. A kako je krenulo i koliko vidim evropski ministri su rešili da vrat vrate i ugalj i nuklerke, sve što su nama zabranjivali do pre tri meseca. Tako da bi onda za neke stvari mogle da traju i duže – navela je Vučić.

Ističe da Srbija u teškim danima za Evrpou i ceo svet otvara nova fabrike, povećanja broj zaposlenih i izvoz.

Investicije ne prestaju da dolaze u našu zemlju, poručio je predsednik.

Vučić je poručio da kinesko-nemačka kompanija BMTS može i dalje da računa na podršku države Srbije.

Rekao je da nije mala stvar što planiraju da zaposle do 2024. godine 454 radnika i ukupno više od 500 radnika da imaju do 2026. godine.

Vučić je kazao da će biti čak otvorena i dodatna autobuska linija kako bi kompanija mogla da preveze sve radnike.

Novi Sad postao najznačajniji automobilsku centar za celu Srbiju, istakao je on i dodao da je industrijska zona u tom gradu postala impresivna i da će zahvaljujući tolikim investitorima biti više novca za razvoj lokalne infrastrukture.

– Za Srbiju je važno da razumemo da je naš najvažniji zadatak da dovodimo investiore i radujemo se zato svakoj novooj fabrici i borimo za njih i u ovim užasnim uslovima. Moramo da radimo i pet puta više sada da bi mogli da idemo napred i obezbeđujemo sigurnost za našu decu – istakao je Vučić.

Poželeo je kompaniji BMTS da povećaju broj turbina i izvoz sa 14.000 na dva miliona godišnje i poručio da će im Srbija obezbediti najbolje uslove za rad.

“BMTS Tećnology” je počela sa radom u Novom Sadu krajem 2020. godine, a prvi proizvodi sišli su sa fabričkih traka 25. novembra te godine.

“Uprkos lošim vestima u svetu izborićemo se sa svim teškoćama”

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da građani uprkos lošim vestima koje stižu iz sveta ne treba da sumnjaju u svoju državu koja će se izboriti sa svim poteškoćama.

Vučić je rekao da tokom poseti fabrici za proizvodnju turbopunjača nemačke kompanije “BMTS Tehnology” u Novom Sadu da taman kada misli da su prošle loše vesti stignu nove.

– Ljudi ne treba da sumnjaju da ćemo da se borimo i izborimo sa svim teškoćama – poručio je Vučić.

Od čelnika fabrike je saznao da će fabrika ove godine zaposliti još radnika i imati ukupno 311 zaposlenih, a do kraja 2024. godine ukupno 454 radnika.

Istakao je da je u fabrici sve automatizovano i da će fabrika iako nema puno zaposlenih imati povećan izvoz, što je značajno za srpsku ekonomiju.

– Sve veći deo tržišta zahvataju od MBW-a, Stelantisa, Bentlija, Dajca… Novi Sad do pre neku godinu nije imao nijednu novu fabrku, a sada postaje centar – naglasio je Vučić.

Predsednik je rekao da je svaka fabrika kao dete za koje se treba boriti i da je srećan za svaku novu fabriku koju je država pomogla.

Vučić se pre obilaska pogona sastao sa rukovodstvom kompanije.

– “BMTS Tehnology” je počela sa radom u Novom Sadu krajem 2020. godine, a prvi proizvodi sišli su sa fabričkih traka 25. novembra te godine.

U fabrici u Novom Sadu, u kojoj trenutno radi oko 200 ljudi, a u planu je da do 2026. bude zaposleno 500, sastavljaju se turbopunjači visoke efikasnosti za putna i komercijalna vozila, kao i druge visokokvalitetne komponente za autoindustriju.

Proizvodni kapacitet ove fabrike iznosi oko dva miliona turbopunjača godišnje.

3 COMMENTS

  1. Oni dobivaju instrukcije od amerikanaca , to je sigurno
    A engleske gurke jesu pucale kad je ranjen jedan Srbin,
    Samo jedan način može da odvrati zapadnjake od primjene sile,
    Ruska vojna baza , najveća na svijetu, treba biti izgrađena u Nišu,
    Kad mogu amerikanci da izgrade Bonsdil na srpskoj zemlji,
    Inda sigurno i Rusi mogu
    Tek zbog ravnoteže
    Bože☦️Pomozi

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here