Tanjug
Aleksandar Vučić i Boris Pistorijus

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom u Beogradu, da je razgovor bio otvoren i iskren sa obe strane, bez rukavica i poručio da će Srbija čuvati stabilnost u regionu i da njegova reč znači više nego mnogi potpisi u regionu i u Evropi.

– Govorili smo o stabilnosti u regionu i potrebi da imamo različito viđenje, posebno u odnosu prema Kosovu i Metohiji. Saglasni smo da su stabilnost i mir od presudnog značaja, ne samo za ljude na Zapadnom Balkanu, već i, rekao bih, u celoj Evropi, i da nikome nije u interesu bilo kakva eskalacija i nestabilnost – rekao je Vučić u obraćanju na zajedničkoj konferenciji za Pistorijusom.

Vučić je istakao da je tačno da je, kako je Pistorijus rekao, dao reč da Srbija nikoga neće iznenaditi svojim vojnim ili bilo kakvim drugim potezima, već ćemo čuvati stabilnost.

– A moja reč, inače, znači mnogo više nego mnogi potpisi koje sam gledao kako u regionu, tako i u Evropi. To je od našeg velikog i ogromnog interesa – rekao je predsednik.

Vučić je rekao da je razgovor sa Pistorijusom bio izuzetno otvoren i sasvim iskren sa obe strane.

– Jer, kada vodite razgovor u rukavicama, niste uvek sasvim sigurni ni šta ste čuli, ni šta ste rekli. Zahvaljujem se gospodinu Pistorijusu na poseti Republici Srbiji. Nemačka je za našu zemlju najvažniji ekonomski partner – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da smo dobili konačne podatke za 2023. godinu i da je ukupna razmena roba sa Nemačkom bila 9,13 milijardi evra.

– Ubedljivo prvo mesto, druga zemlja – Kina je na 6,1 milijardu. Nemačka je ubedljivo najznačajniji ekonomski partner Srbije. Što se tiče razmene usluga, ona je na nivou od 1,7 milijardi. Ukupno je to negde oko 11 milijardi, što govori o tome koliki je značaj Nemačke za Srbiju – naglasio je Vučić.

On je rekao da Srbija ima veći bruto domaći proizvod nego sve druge zemlje zajedno Zapadnog Balkana.

– Ali, mi nismo zadovoljni svojim ekonomskim pokazateljima, želimo da ih ubrzamo, želimo da napredujemo brže i za nas je članstvo u Evropskoj uniji od velikog značaja – rekao je Vučić.

Naveo je da je rekao ministru odbrane Pistorijusu, koji je verovatno danas i najpopularniji političar u Nemačkoj, da je za nas izuzetno važna ideja jedinstvenog tržišta, koje bi trebalo da delimo s EU, a pre toga sa regionom.

– Da smo zato i preduzeli određene korake, ne samo u okviru inicijativa Otvoreni Balkan i Berlinski proces, već i neke druge stvari koje smo unilateralno radili, da bismo otvorili to tržište i da bismo pokazali našu spremnost da učestvujemo u jednom od najvažnijih ekonomskih projekata za budućnost naše zemlje – rekao je Vučić.

3 COMMENTS

  1. Gospodine Predsednice Vucicu,

    Nid po kojim uslovima Srbija be bih trebala da udje u EU. To nije samo moje misljenje nego vise od pola stanovnistva. Da je EU bila dobra ne bih Englezi izasli iz nje a oni su nasi najveci neprijatelji. Ulazak u EU bio bih gubitak neutralnosti o kojoj toliko govorite.

  2. Meni je jasno da nikoga nećemo “iznenaditi” vojnim akcijama, nego da čekamo da se NATO povuče i u mirnoj primopredaji ustupi KiM vojsci Srbije. Samo mi nije jasan deo oko toga da “reč više znači od potpisa” – da li se to odnosi i na Ohriski aneks sporazuma ? Da bi se stvari rašičstile – najbolje je organizovati referendum u Srbiji sa pitanjem: ” Da li ste za ulazak u EU po cenu priznanja tzv Kosova?”

  3. @Neno.Gdje vlada diktatura tu nema Demokratije pa ni Referenduma.Znaci zaboravi Referendum Vucic sada odlucuje o svemu,a on ce kao i njegovi predhodnici da preda sve sto jos nije predato.Skoro su bile registarske tablice prije toga povukao je Srbe iz institucija sada ide Dinar itd.Naravno njegova rijec da nece priznati nezavisnost Kosova ce da se ponavlja svakodnevno jer iza tih rijeci se krije sve sto se predaje.Svi Mi znamo da je Vucic 2011-12 kada se borio za vlast je govorio da ce ponistiti sve ijedan dogovor sa Kosovom koja je predhodna vlast potpisala,a koji su na stetu Srbije.Navedi barem jedan ja mislim da nema.Ako objave moj komentar.Kako je Dodik u BiH prenio sve nadleznosti Republike Srbske na BiH ,tako ce i Vucic da sve nadleznosti Srbije prenese na Kosovo i onda ce postaviti podobne Srbe koji ce uci u vladu Kosova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here