Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa rukovodstvom Republike Srpske.

Aleksandar Vučić je izjavio da ne veruje da će bilo ko početi da koristi Bonska ovlašćenja, kojima se daje pravo visokom predstavniku u BiH da donosi odluke na nedemokratski način i da ih oktroiše tako da one ne budu u skladu sa interesima sva tri naroda.

Poručio je da Srbija u tome neće učestvovati, odgovarajući na pitanje da li će Srbija prihvatiti ako visoki predstavnik u BiH krene da smenjuje srpske predstavike u organima vlasti u BiH i šta će učiniti po tom pitanju.

– Za Srbiju su prihvatljive samo one odluke oko kojih su saglasni Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Tako je bilo i tako će i da ostane – poručio je Vučić.

Takođe, poručio je da Srbija neće, iako ne veruje da to može da se dogodi, kao i da je siguran da se to neće dogoditi, učestvovati u nelegitimnom smenjivanju legitimnih predstavnika vlasti ili legalizovanju nelegitimnih i oktroisanih odluka bilo koga.

– Ne pada nam napamet da učestvujemo u takvim stvarima – naglasio je Vučić.

“Nametnute odluke nisu dobre”

Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je danas stav Srbije, a povodom odluke donedavnog visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zabranu negiranja genocida, da oktorisane i nametnute odluke nikad nisu dobre, već da one moraju da budu u interesu i uz saglasnost sva tri naroda u BiH, Srba, Hrvata i Bošnjaka.

– To je suština i duh Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne nametanje rešenja i odluka – rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je Srbija je izrazila svoju želju da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum, da se sačuva mir i stabilnost u celom regionu.

– Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ali i RS, i nastaviće da se u skladu sa obavezama iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma odgovorno ponaša – podvukao je predsednik Srbije.

Dodao je da je saslušao sagovornike iz RS, po pitanju svih važnih tema koje se tiču situacije u regionu, BiH, RS, a posebno imajući u vidu Inckovu odluku.

Vučić je rekao i da će nakon sastanka sa rukovodstvom RS uslediti sastanak sa predstavnicima opozicionih stranaka iz RS, kao i opozicionih partija iz Srbije, koje su želele da razgovaraju sa vlastima, ali nisu tražile prisustvo stranaca.

Dodao je i da će i predstavnici drugih opozicionih stranaka, ako budu želeli, dobiti poziv za ovakve sastanke.

Preneo je da je bilo razgovora o ekonomskim projektima.

S tim u vezi najavio je da će Srbija, zajedno sa konzorcijumom srpskih kompanija preuzeti 80 odsto troškova izgradnje puta od Rače do Bijeljine.

Podsetio je da Srbija sama gradi i izgradiće uskoro most na Savi.

– Verujem da će to biti doprinos prijateljstvu sa svim narodima i bratstvu sa srpskim narodom. Taj put ide ka Banjaluci i Sarajevu, ali i vezuje Srbiju i sa drugim gradom po veličini u RS Bijeljinom – dodao je on.

Ukazao je i na autoput od Beograda do Sarajeva, koji bi trebalo da ide od Požege do Kotromana u Srbiji i od Višegrada do Sarajeva u BiH.

S tim u vezi, kaže, zamolio je člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, da razgovara sa partnerima i vidi da li žele taj autoput, jer od toga zavisi odluka i brzina izgradnje i na teritoriji Srbije.

Kaže da je bilo razgovora i o energetskim projektima, kao što je Buk-Bijela, te i pružanju podrške zdravstvenoj i socijalnoj politici RS, koju će dalje pružati Srbija.

Takođe, ukazao je da će biti nastavljena pomoć za četiri opštine Drvar, Kostajnicu, Dubicu, Nevesinje i izrazio nadu da će se to odrayiti ne samo na finansijsku sanaciju budžeta, već da će i građani tih opština moći da osete i vide boljitak za sebe i svoju decu.

Vučić je kazao da razgovor nije bio lak i lagodan imajući u vidu situaciju, posebno kako su je opisali Dodik i drugi članovi delegacije.

– Nadamo se i verujem, a želimo dobre godine i decenije RS, mir, slobodu i stabilnost – rekao je Vučić i poručio:

– Mi ćemo dati sve što možemo da se takva stabilnost očuva u regionu, posebno u BiH, da možemo da razgovaramo o ekonomskim projektima i svakoj drugoj saradnji u budućnosti.

“Novi zakon do 15. septembra”

– Na današnjem sastanku sa predstavnicima RS dogovoreno je da do 15. septembra budu doneti nacrti zakona o zaštiti i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma, koji će doneti istu normativu u Srbiji i RS – saopštio je Aleksandar Vučić.

Vučić je, nakon sastanka, naglasio da do Dana jedinstva, treba da se donesu nacrti zakona, kako bi se išlo na uređenje školskih programa iz najvažnijih predmeta, posebno istorije, geografije, srpskog jezika i književnosti, čime bi škole u Srbiji i RS imale isti sadržaj.

– Svi veliki evropski narodi svoj identitet čuvali su kroz jezik i pismo. Nemci kroz Getea, Šilera, braću Grim, a i mi Srbi imamo mnogo zajedničkih pisaca. Nikome ništa nažao ne činimo ako čuvamo svoj srpski jezik, osim što čuvamo svoje ime i prezime, svoju budućnost – poručio je on.

“Srpsko jedinstvo pokazuje da smo naučili lekcije”

– Politikom srpskog jedinstva, ujedinjavanja oko ciljeva oko kojih možemo da se dogovorimo, dovoljno pokazujemo da smo naučili teške lekcije iz prošlosti – istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je uz to naglasio da Srbija mora da bude oprezna i da mora da vodi voditi računa o svim aspektima, pre svega brine o svom ekonomskom rastu, miru i o tome šta će ostaviti u budućnosti svojoj deci.

Rekao je da razume frustracije Milorada Dodika političkim prilikama u BiH.

-Mislim da je svaki razgovor dobar, a razumem odluke ljudi u RS koje su doneli. Verujem da je moguće postići dogovore u budućnosti koji bi značili više poštovanja, razumevanja, i pre svega poštovanja Dejtonskog sporazuma, jer on nije doneo samo mir, pa možete da radite sa njim šta hoćete, već je doneo mehanizme na osnovu kojih BiH postoji, na kojima postoji RS – rekao je Vučić.

Treba da se držimo Dejtonskog sporazuma, poručio je Vučić odgovarajući na pitanje da li činjenica da visoki predstavnik međunarodne zajednice nije izabran na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN može imati neke implikacije na njegove odluke i poziciju.

Vučić je kazao da će Srbija uvek imati svu pažnju i sve vreme sveta da sluša svoje sestre i braću iz RS, predstavnike našeg naroda i da im, u čemu god može, izlazi u susret.

– Siguran sam, da ako se ne usaglasimo oko nekog pitanja, pa tako i nekih spoljnopolitičkih, neće niko da se ljuti. Ponosan sam na činjenicu što prethodnih nekoliko godina nije bilo razmene teških reči i tako ćemo nastaviti. Zahvalan sam što je Dodik uvek poštovao naš dogovor, a verujem da će i u budućnosti moći da računa sa još većom podrškom Srbije – zaključio je on.

“Odluke Skupštine Srpske rezultat nametnutih odluka”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije komentarisao odluke donete u Skupštini Republike Srpske vezane za promene krivičnog zakona koje je nametnuo prethodni Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko jer su rezultat oktroisanih, nametnutih odluka.

– Takvih odluka ne bi bilo u Skupštini Srpske da nije bilo oktroisanja nekih drugih odluka i zašto da komentarišem posledicu, kada komentarišem uzrok – kazao je Vučić.

Dodao je da je za Srbiju važno i dobro kada su po bitnim pitanjima politički činioci u Srpskoj ujedinjeni.

Za novog visokog predstavnika Kristijana Šmita, Vučić kaže da ga je sretao mnogo puta i da ima korektne odnose sa njim.

– Mislim da je inteligentan čovek, ali to nema veze sa mojim stavom ili stavom Srbije o nametnutim odlukama – naglasio je Vučić.

“Podržava teritorijalni integritet BiH, ali i integritet Srpske”

Predsednik Srbije istakao je još jednom da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH i teritorijalni integritet Republike Srpske u okviru BiH.

Vučić je to poručio svima koji kritikuju Srbiju u Sarajevu, a odgovarajući na pitanje novinara nakon sastanka sa rukovodstvom Srpske, a koje je bilo upućeno članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku – da li očekuje bezrezrevnu podršku od strane Srbije za sve odluke uključujući i sve češće najave o samostalnosti Republike Srpske.

– Nikada iz Beograda u poslednjih deset, devet godina niste čuli lošu reč o Bošnjacima ili Sarajevu. Ja razumem tu potrebu da se vodi svakodnevna kampanja protiv Srbije, nekome je potrebno za izbore, nekome za popularnost i za to je potrebno napasti Srbiju i mene kao njenog predsednika i govoriti o onome što nikada nismo rekli – kazao je Vučić.

Što se Srbije tiče, kako je naveo predsednik, Srbija hoće da se sačuva mir.

– Mi želimo dijalog sa Bošnjacima, da razgovaramo o svemu, ali će Srbija naravno podržavati i ustavno-pravna i dejtonska i obaveze i prava Republike Srpske i u skladu sa tim i u skladu sa Zakonom o specijalnim i paralelnim vezama se ponašamo – kazao je predsednik Srbije.

Dodaje da zato govori o školskim programima, kulturi, jeziku, pismu.

Ističe da kako Srbija ne želi da ugrozi teritorijalni integritet BiH, bilo bi lepo da se čuje da neko ne želi da ukine Srpsku, a ne da donosi programske akte na partijskim skupovima kako mu je jedini cilj da je ukine.

– Nemojte da tražite od Srpske da budu poslušnici onima koji traže njeno ukidanje, a što se Srbije tiče, ona neće svoj stav da menja, podržava teritorijalni integritet BiH, ali i integritet Srpske i sva prava i obaveze Republike Srpske koje proizilaze iz Dejtonskog sporazuma – naglasio je Vučić.

“Zadovoljan što zajedno obeležavamo pogrom u Oluji”

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo što će Srbija i Republika Srpska večeras zajedno u Busijama obeležiti Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u “Oluji”.

Vučić je, nakon sastanka sa rukovodstvom RS, podsetio da se danas obeležava 26 godina od operacije hrvatskih snaga “Oluja” u kojoj je više hiljada Srba ubijeno, a više stotina hiljada Srba proterano sa vekovnih ognjišta.

Centralna manifestacija biće obeležena večeras u zemunskom naselju Busije, u kojem uglavnom žive izbeglice iz Hrvatske, a RS i Srbija ovaj dan zajedno obeležavanju kao dan srpskog stradanja od 2014. godine.

“Oluja” je počela 4. avgusta 1995. godine napadom hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane na Republiku Srpsku Krajinu, zbog čega se svake godine taj datum obeležava kao dan posvećen stradalim i prognanim Srbima na teritoriji Hrvatske.

“Novo vozilo u VS zvaće se po Lazanskom”

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je danas da će se novo vozilo srpske armije, koje će proizvesti Jugoimport SDPR, zvati po preminulom ambasadoru Srbije u Rusiji, vojnom komentatoru Miroslavu Lazanskom.

– Danas je težak dan za nas, izgubili smo velikog čoveka – rekao je Vučić izrazivši još jednom saučešće porodici Miroslava Lazanskog.

Vučić je preneo da će se novo vozilo Vosjke Srbije zvati po Lazanskom.

– Već je dogovoreno sa Jugoimport SDPR-om da se sledeće vozilo, multifunkcionalno vozilo za armiju, zove po Lazanskom. Pored ”Lazara” imaćemo i vozilo ”Lazanski” – rekao je Vučić.

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski, pisac, novinar i vojnopoliticki komentator, preminuo je noćas u 71. godini.

“Korišćenje Bonskih ovlašćenja bi stvorilo haos u BiH”

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da bi, ukoliko visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit kreneo da smenjuje srpske predstavnike u organima vlasti na osnovu Bonskih ovlašćenja i bilo koja mera u tom smislu bio samo doprinos stvaranju još većeg haosa u BiH.

Dodik je rekao odgovarajući na pitanja novinara je vlast u Republici Srpskoj izabrana na demokratskim izborima i da je to potvrdio OEBS, ali da novog visokog predstavnika niko nije izabrao.

– Svi smo mi izabrani na demokratskim izborima, koji je OSCE potvrdio da su bili fer i pošteni i mi predstavljamo upravo taj demokratski kapacitet, a ovog koji se sada predstavlja kao visoki predstavnik niko nije izabrao, tako da je on samozvani visoki predstavnik – naveo je Dodik.

Kaže da bi svakako bilo koja mera u tom smislu stvorila još veći haos u BiH.

“Možemo da razgovaramo sa Šmitom, ali…”

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ponovio je danas da novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit za njega nema legitimitet.

Na pitanje kako vidi to što je Šmit naveo da je spreman za razgovor, da organizuje neformalni sastanak sa predstavnicima RS u OHR-u kao i da ode bilo gde u BiH, te da neće koristiti Bonska ovlašćenja ako ne dođe do narušavanja teritorijalnog integriteta BiH, Dodik je odgovorio:

– Možemo na Jahorini. Doći ćemo svi mi političari iz RS da mu kažemo da možemo da razgovaramo sa njim, kao bivšim poslanikom nemačkog saveznog parlamenta i saveznim ministrom poljoprivrede.

– On je čovek koji ima nesumljivo veliko iskustvo, ali kao visoki predstavnik on za nas nema legimtimet – poručio je Dodik.

“Jedinstveni odgovor Republike Srpske će opstati”

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izrazio je danas uverenje da će opstati jedinstvo i jedinstveni odgovor Republike Srpske na odluku donedavnog visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zabranu negiranja genocida, jer su svi u Srpskoj bez obzira na političke i druge razlike shvatili kolika je opasnost od nametnutih zakona.

Dodik je, na pitanje novinara da li veruje da će političko jedinstvo koje trenutno vlada u Srpskoj po pitanju Inckove odluke opstati i šta bi eventualno moglo da ga ugrozi, rekao da u Republici Srpskoj imaju dosta različite poglede, ponekad i potpuno različite stavove i svađe, ali da ih je ujedinila zajednička opasnost.

– Opasnost koju svi razumemo od nametnutih zakona i svi shvatamo jednako da to nije uporeno protiv bilo kog pojedinca već protiv Republike Srpske i njenih insitutcija i statusa dobijenog Dejtonom i protiv našeg identiteta – naveo je Dodik.

Uveren je da će po tim pitanjima opstati jedinstvo i da bi jedino moglo, kako je rekao, da ga eventualno ugrozi, možda, slabost nekog pojedinca.

– Ali, mislim da će se ključna i kritična masa tog jedinstva očuvati dugoročno – poručio je Dodik.

1 COMMENT

  1. Када ће се у Србији донети закон о санкционисање оних који говоре да је у Србски народ крив за геноцид и када ће се јавно осудити злодела против Србског народа и Србије?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here