EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd ima uveravanje Euleks-a i Kfor-a da neće preduzimati nasilne akcije prema demonstrantima na barikadama na severu Kosova i Metohije.

Vučić je nakon Sednice saveta bezbednosti, na RTS-u, a odgovarajući na pitanje o informacijama da će večeras specijalci ući na sever kako bi uklonili barikade, kazao da se nada da će se Euleks i Kfor i držati tih uveravanja.

– Imamo uveravanja iz Kfora, Evrope da neće preduzimati nasilne akcije prema demonstrantima, nadamo se da će to tako proći. Nastavićemo da razgovaramo sa njima, to je naš posao, učinićemo sve da se sačuva mir i stabilnost – kazao je predsednik.

Na pitanje da prokomentariše to što je premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao da sve što radi Priština, kao i odluke koje donosi, sve su u dogovoru sa Euleks-om i Kforom, predsednik mu se zahvalio.

– Hvala mu na tome, pošto smo mi mislili da je samo on malo lud i da želi proterivanje Srba sa KiM, dobro je da nam je ukazao da nije sam – kazao je Vučić.

Na pitanje šta znači za Srbe na KiM kada vide Kfor, odnosno da li to treba da ih brine ili treba da se osećaju bezbednije, Vučić kaže da Srbi na Kosmetu, dok se to ne dokaže drugačije na terenu, moraju da veruju Kfor-u.

– Kfor je odlukom UN ta bezbednosna snaga koja mora da garantuje bezbednost Srbima. Da li će to tako biti, mi se nadamo da hoće, ukoliko ne bude, odmah će nam biti sve jasno – kazao je predsednik.

2 COMMENTS

  1. Druže
    Sazovi sjednicu UN
    1244 Rezolucija UN
    Kaže srpska vojska i policija se vraća na Kosovo i Metohiju
    Uradi to
    Inače odoše Srbi sa tog prostora
    Pa ti pričaj sa zapadnim prijateljima
    🇷🇸☦️🇷🇸

  2. Kfor ima jasan mandat u skladu sa rezolucijom 1244, a to znači da može da radi sa srpskom policijom i vojskom. Ukoliko radi sa albanskom policijom onda komandant krši mandat Kfora !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here