Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić je izneo zaključke sa sastanka sa Srbima na Kosovu a to su: hitna reakcija EU i međunarodnih institucija o kršenju sporazuma oko registarskih tablica, zahtev za hitnim formiranjem ZSO u skladu sa četiri sporazuma postignutih u dijalogu, traženje povlačenja prištinskih specijalnih jedinica sa severa, zatim da se izbori održe posle formiranja ZSO i ekonomska podrška.

– Predložićemo Vladi, ako ste saglasni, da donese zaključke – a to je da se traži hitna reakcija i EU i drugih organa i institucija u svetu kako bi privremene institucije u Prištini momentalno prekinule kršenje sporazuma o registarskim tablicama i omoguićile potpuni i ničim ometanu slobodu kretanja Srbima koji koriste legalne i legitimne tablice Republike Srbije. Ništa ne tražimo više nego da Priština postupi u skladu sa sporazumima iz dijaloga – naveo je Vučić pred kraj sastanka sa Srbima sa KiM.

Pod dva (zaključak), kako je rekao, je zahtev za hitnim formiranjem ZSO u skladu sa četiri sporazuma postignutih u dijalogu. To je apsolutni preduslov za sve dalje korake u dijalogu, kao i preduslov za povratak Srba u institucije i njihovo bilo kakvo političko delovanje, dodao je.

Pod tri, kako je rekao, albanske policijske snage u Prištine njihove specijalne jedinice, se protivpravno nalaze na severu KiM. Mi ćemo od današnjeg dana, verujem bezuspešno, tražiti povlačenje tih jedinica., naveo je.

Pod četiri, država Srbija neće ići protiv Srpske liste i svih onih koji su protiv izbora, rekao je i dodao: „Tražićemo da se izbori održe posle formiranja ZSO“.

Pod pet, kako je rekao, Republika Srbija će preduzimati sve zakonite ekonomske, političke i druge mere kako bi osigurala zaštitu života i osnovnih ljudskih i političkih prava građanima. To se odnosi na mere finansijske podrške.

Odredbe ovog zaključka su obavezne za sve funkcionere i pregovarački tim, dodao je na kraju.

– Siniša, obezbedite ovo već od sledećeg meseca, što znači da ljudi već od 10. juna dobiju ova primanja. Imam ja odakle, možeš 20 miliona da prebaciš bez rebalansa… Imaš i ti, dobro – rekao je, obraćajući se ministru finansija Siniši Malom.

Brnabić: Računajte na Vladu

Premijerka Ana Brnabić je rekla da joj je važno što je bila tu, i da to što su ministri došli govori koliko je svima u Vladi stalo.

– Ja, sa ministrima, ću postupiti po zaključcima. Molim vas da na Vladu Srbije računate kao i na predsednika, jer ćemo učiniti sve što treba da vidite da smo tu za vas u svakom trenutku – navela je Brnabićeva u kratkom obraćanju pred kraj sastanka.

5 COMMENTS

  1. Herr President,ti nas pravis budalama.Ovo prelazi sve mere od siptara i od tebe…….
    Kleo si se da se boris da ljudima bude ,,bolje,,a njima sve gore(pucaju na njih kao na strelistu)Niko ne moze da se vrati a i ono malo sto ostalo,,pomazu da se iseli,,Izgleda da i ti igras na vreme kao siptari,,Posle ces da kazes,vidite nema Srba za sta da se trudim,,
    Dosadasnji rezultat ti je ,,nedefinisani broj-tj.nula,,

  2. Znaci i ohridski sporazum vazi samo za nas srbe. Bravo sahisti sad ne trebate ni potpisivati samo se sloziti.

  3. Ah može on svašta da priča, ali niko ga ne pita, neka priča o srbiji i neka ostavi kosovu na miru.
    Vrlo je glupo mešati se u susjednim zemljama.

  4. Covece da li su oni jadni ljdui dole toliko naivni glasaju za pinokia koji ih izdo kao niko drugi pre …
    On ne mrda prstom a vi se nadajte i dalje!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here