Vučić kreše krila Dodiku?

0

Evropa preča od bratstva: Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
 

Da li je to poruka predsedniku RS Miloradu Dodiku da ubuduće ne računa na podršku Vlade u Beogradu i njegovoj politici prema federalnim vlastima u Sarajevu?

– To što prvo ide u Sarajevo, a ne u Banjaluku ne mora da ima neki preterani značaj, ali u politici i diplomatiji su signali važni i najčešće nisu slučajni. Izvesno je da će neki u Banjaluci to doživeti kao distanciranje, ne samo od Dodika i aktulnih vlasti, već pomalo i od same Srpske. Zbog glasača u Srbiji poreklom iz RS Vučić sigurno neće otići predaleko u tome, ali će biti ohrabreni neki krugovi u Sarajevu, Briselu i Vašingtonu koji smatraju da je pravi trenutak da se RS i Dodiku potkrešu krila – komentariše za "Vesti" Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli.

 

Na meti čaršiji

S obzirom da je predviđena i šetnja Baščaršijom moguće je da predsednik Vlade Srbije doživi neprijatna dobacivanja od prolaznika. Da to nije puko nagađenje govori i izjava predsednice Udruženja "Srebreničke majke" Hatidže Mehmedović. Za Vučića ona kaže da je "ratnik oko Sarajeva".
– Nek ne bude kao Boris Tadić kada je došao u Potočare. Vučić treba javno da kaže šta misli, a ne da govori sebi u nedra, jer mi nismo glupi i razumemo sve – kaže Hatidža.

Analitičari prevashodno procenjuju da je izbor BiH i poseta Sarajevu korak kojim novi premijer nastoji da pošalje poruku da će Srbija pod njegovim vođstvom biti faktor stabilnosti u regionu i da je birajući između te i poruke podrške Srbima u RS, izabrao ovu prvu.

– Srbiji je stalo da BiH kao srce regiona i najveći bolesnik u regionu postane funkcionalna država. Istovremeno, da se na neki način napravi otklon od dosadašnje politike koju je formulisao bivši šef diplomatije Vuk Jeremić, pa i bivši predsednik Boris Tadić, kada je favorizovana Banjaluka i kada se Beograd nije distanciralo od Dodika i njegovih izjava da je BiH nemoguća država i da ne može da opstane – smatra Aleksandar Popov iz novosadskog Centra za regionalizam.

On kaže da se zahlađenje odnosa na relaciji aktelna srpska vlast i Milorad Dodik osetilo i ranije i bilo vidljivo u više slučajeva kada je predsednik RS nervozno reagovao na podršku Beograda Sarajevu.

– Ono što je važno, jeste i to da je ovom posetom konačno eliminisana Turska u posredovanju između Beograda i Sarajeva – dodaje Popov.

Ovom, možda ne oštrom zaokretu, ali svakako skretanju sa dosadašnje politike prema BiH, neki dodaju i lični odnos koji Vučić može da ima prema prvom čoveku RS. Dodik je na prošlim predsedničkim izborima, čiji je ishod i odredio buduću vladajuću poziciju Srpske napredne stranke, nedvosmisleno dao podršku predsedničkom kandidatu Demokratske stranke Borisu Tadiću, i tako se zamerio naprednjacima i njihovom kandidatu Tomislavu Nikoliću.

 

Poruka i Bakiru

Srpski premijer dolazi dan pre Sarajevskog ekonomskog foruma na kojem će biti premijeri nekih zemalja u regionu, kao i šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu, ali i Haris Silajdžić. Nezvanično u kabinetu srpskog člana Predsedništva BiH saznajemo da potencirajući Bevandu kao svog glavnog domaćina, Vučić šalje poruku i članu Predsedništva Bakiru Izetbegoviću da se previše ne poziva na njega, stvarajući utisak da RS sa Dodikom na čelu ne uživa podršku novih vlasti u Beogradu.

PLAN JEDNODNEVNE POSETE GLAVNOM GRADU BIH

 

Kroz Baščaršiju u crkvu i džamiju

Prvi susret sprski premijer imaće sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, na čiji poziv i dolazi u Sarajevo. Vučić će posetiti i Saborni hram Rođenja presvete Bogorodice. Navodno je to sam tražio kako bi se u razgovoru sa pravoslavnim vernicima i Srbima u Sarajevu informisao o njihovom položaju i problemima na koje nailaze u svakodnevnom životu. Vučić bi trebalo da poseti i Begovu džamiju i staro jezgro grada Baščaršiju.

U srpskoj državnoj delegaciji biće i ministar finansija Lazar Krstić, a kako je srpski premijer ranije najavio, kolegama u Sarajevu će izložiti konkretne stvari u vezi sa unapređenjem ekonomske saradnje dve zemlje.

Uoči posete Vučić je rekao da je BiH ekonomski veoma važna za Srbiju i da Beograd ima mnogo veću trgovinsku razmenu sa ovom susednom državom nego, na primer, sa Velikom Britanijom.

– Idem kao premijer da se borim za što bolje odnose BiH i Srbije i da ljudima u BiH na pošten način kažem šta mi želimo – rekao je tom prilikom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here