EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom ponovljenih najava kosovskog premijera Aljbina Kurtija o tužbi protiv Srbije za navodni genocid, da bi Kurti trebalo da podnese tu tužbu, umesto što samo preti, ali su, konstatuje, to samo trikovi iz Prištine, kojima njihovi predstavnici pokazuju da suštinski ne žele dijalog. Vučić navodi da nije vreme za velike reči, već za čvrst stav.

– Nisu laki dani pred nama i situacija nije ružičasta. Nije vreme za velike reči, već za čvrst stav, ali uvek je vreme da pokažemo koliko želimo dijalog i koliko je važno da gledamo u budućnost – rekao je Vučić uoči sutrašnjeg odlaska u Brisel, gde se u utorak nastavlja dijalog.

Kako je rekao, Beograd želi da razgovara, da sačuva mir i stabilnost, ali to ide sve teže, jer svakog dana albansko rukovodstvo napada Srbiju.

Na pitanje za Kurtijevu najavu tužbe protiv Srbije za navodni genocid, Vučić je rekao da Kurti to ponavlja kao Paja Patak, svaki dan.

– Nemoj više da pretiš, uradite to. Ne igrajte se sa nama sa tim stvarima. Dugo sam u politici, znam šta to znači – on će nama da preti tužbom za genocid, a mi ćemo strašno da se sekiramo, pa će neko spolja da kaže da će njih da spreči, a da mi priznamo Kosovo… Te trikove pokušajte nekom drugom da prodate, a meni ne – poručio je Vučić.

To, kaže, pokazuje da je Priština suštinski protiv dijaloga i da su spremili i druge trikove da sebe predstave kao žrtvu u Briselu, što Srbija, ističe, neće da radi.

Na konstataciju da će Kurti u Brisel doći sa Sarandom Bogujevci, Vučić je rekao da je ona teško stradala i ima tešku priču, ali i da to nije pitanje celog naroda, niti pitanje teritorijalnog razgraničenja, i da bismo i mi mogli na desetine i stotine takvih ljudi da dovedemo, ali kada se to uradi, pokazuje se odsustvo želje za razgovorom.

Na pitanje, da li onda vredi ići u Brisel, Vučić je rekao da nema alternative razgovoru.

– I kada sa nekim, ne daj bože, ratujete, morate da razgovarate, jer je svaki razgovor bolji od ispaljenog metka. Hoću da čuvamo mir. Mnogo toga se menja, naše je da čuvamo mir i stabilnost, da pružamo ruku Albancima na svaki način, ali ako to ne žele, već žele da ucenjuju i prete Srbiji, onda neka nastave sa tim – rekao je Vučić.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime