Tanjug
Aleksandar Vučić

“Duboko smo zahvalni na finansijskoj podršci Evropske unije, ali to ne sme da bude opravdanje da mi sami ne doprinesemo više jačanju naših ekonomija”, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na video samitu lidera Zapadnog Balkana,u organizaciji vašingtonskog Atlantskog saveta.

– Ne bi trebalo da potcenjujemo sopstvene snage, snagu svega onoga što je u našim rukama u regionu, već treba da učinimo sve što možemo da izgradimo istinsko poverenje u regionu – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je primetio da svi učesnici samita govore o evropskom investicionom paketu, na kojem je naša zemlja, kao i ostale, kako ističe, duboko zahvalna Evropi, ali je istakao i da mi sami možemo da doprinesemo jačanju svojih ekonomija.

Lideri zapadnobalkanske šestorke obavezali su se da će olakšati i promovisati konkretne korake ka regionalnom ekonomskom razvoju kako bi se podstakao ekonomski oporavak nakon krize izazvane Covid-19, objavljeno je na sajtu organizatora skupa – vašingtonskog Atlanskog saveta.

Tako će, kako se navodi, biti podstaknuta dugoročna konkurentnost regiona i pojačana njegova privlačnost za investitori.

Lideri su naglasili da bi svi građani na Zapadnom Balkanu uskoro trebalo da vide opipljiv napredak, jer su zbog pandemije drastično smanjene ekonomske aktivnosti u regionu, dok regionalna ekonomska integracija, prema Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), može da poveća BDP za više od 10 odsto.

Oni su se dogovorili da će primeniti četiri slobode kretanja unutar EU – robe, usluga, kapitala i ljudi, kao i da će identifikovati investicione projekte.

Lideri zapadnobalkanske šestorke sastali su se onlajn na poziv vašingtonskog Atlanskog saveta, kako bi razgovaralai o praktičnim merama kojima će se stvoriti prilike za napredak u regionu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here