Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na izgradnji i rekonstrukciji Kliničkog centra Srbije u Beogradu.

Vučić je, tokom obilaska, rekao da su građani upravo u proteklom periodu videli koliko je važno zdravstvo i da novac uložen u kliničke centre i bolnice “nije bačen u bunar”, već da je to vrlo važna stvar. Naveo je da će KCS imati i najmoderniju opremu i dodao da ne smeju ni klinički centri u Novom Sadu i Kragujevcu da zaostaju.

Radovi na obnovi KCS počeli su u avgustu 2018. godine kada je najavljen projekat vredan 110 miliona evra koji će imati dve faze. Vučić je radove obišao i u aprilu prošle godine kada je istakao da je ulaganje u KCS od najvećeg, kapitalnog značaja za Srbiju, jer je reč o ogromnom novcu koji se ulaže za izgradnju nove zgrade Kliničkog centra i obnovu stare.

Posle izgradnje i obnove KCS će se prostirati na oko 30.000 kvadrata i dobiti 930 novih ležajeva, od kojih 200 novih u intenzivnoj nezi.

U prvoj fazi KCS će, kako je ranije najavljeno, dobiti kompletno nov urgentni centar sa 500 novih kreveta od kojih 150 na intenzivnoj nezi, 30 operacionih sala, nuklearni centar, nove ordinacije, proširenu laboratoriju.

U Kliničkom centru koji se gradi biće preko 900 ležajeva i 300 jedinica intezivne nege, a prema rečima ministra Zlatibora Lončara biće 2.000 prostorija.

Planira se da radovi budu gotovi do septembra 2022. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here