Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, treći i poslednji dan posete Nišavskom okrugu, započeo je sastankom sa predstavnicima odbrambene industrije iz cele zemlje.

Zatim je Vučić nakon prikaza mogućnosti helikopterskih jedinica obišao padobransku brigadu i čestitao pripadnicima VS na uspešno izvedenoj vežbi po teški meteo uslovima.

– Veliki broj helikoptera je u ovoj i prethodnih godini nabavljen i očekujem velike nabavke helikoptera u sledećoj i 2023. godini – rekao je Vučić.

– Očekujemo velike nabavke helikoptera: 18 plus 12 helikoptera, ukupno 30 – od toga 11 helikoptera H-145, 4 Mi-35, 3 Mi-17 i polovnih Mi-35 koje kupujemo od jedne članice EU tako da ćemo biti helikopterska velesila u regionu svakako – najavio je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije preneo je danas novinarima da je na sastanku sa preduzećima odbrambene industrije Srbije doneta odluka da se domaća namenska industrija pomogne sa 145 miliona evra već u prvom kvartalu 2022. godine.

– Doneli smo odluku da već u prvom kvartalu 2022. u roku od tri meseca pomognemo našu namensku indsutriju. Našli smo načina da sa oko 145 miliona evra ulažemo, uz striktnu kontrolu Ministarstva finansija, u kupovinu novih proizvodnih pogona i mašina i opreme, kako bismo mogli da osvaremenimo naše fabrike i podstaknemo bolju proizvodnju i rentabilnost – rekao je Vučić.

Kaže da je danas doneta odluka i da država u naredniih pet godina naruči opremu, naoružanje i oruđe, vozila i ubojna sredstava, municiju, mine rakete od domaće namenske industrije u vrednosti od 1,25 milijarde evra.

– To će biti dodatni podsticaj za razvoj namenske indsutrije i ogroman napredak u kupovini od strane Vojske Srbije – rekao je Vučić.

Istakao je da će tako biti modernizovana naša vojska, uz sve ono što kupujemo do ruskih i francuskih partnera, gde su ulaganja zaista ogromna.

“Razgovarali smo i o ceni struje za naše fabrike namenske industrije, gledaćemo da je držimo pod kontrolom tako da mogu da nastave da rade”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije govorio je i o platama profesionalnih vojnika.

– Kako se plate u vojsci budu približavale onima u MUP-u, imaćemo više vojnika i to se već vidi. U prethodnih 8 godina povećali smo plate u vojsci za 70 odsto, to je veliko povećanje, verujem da možemo i više – kazao je predsednik Srbije, odgovarajući na pitanja novinara o privlačnosti vojnog poziva za mlade.

– Da li je to dovoljno, pa nije, uvek ću hteti da se borim za više, ali naša oprema je sve bolja, na taj napredak sam ponosan – istakao je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here