Tanjug
Aleksandar Vučić

“Stav Srbije po pitanju Kosova nije se promenio nakon potpisivanja sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa u Vašingtonu”, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za ruske medije.

– Što se tiče stava Srbije, on je ostao nepromenjen – odgovorio je Vučić na pitanje novinara.

Vučić je naglasio da se radi isključivo o ekonomskoj normalizaciji.

– Tamo ne postoji nijedan politički momenat – precizirao je on.

Predsednik Srbije istakao da nije naročito optimističan u pogledu rešavanja političkih pitanja.

– Očigledno je da nam predstoji veoma duga, teška, rekao bih, čak i bolna potraga za kompromisom, ako je to uopšte moguće – zaključio je Vučić.

Vučić je takođe skrenuo pažnju na to da Srbija nije potpisala dokument u kojem Izrael priznaje Kosovo, a Kosovo Izrael.

– Ovo je razlika između srpske i albanske verzije dokumenata koji su potpisani. Nismo potpisali trilateralni dokument – rekao je on.

Vučić i premijer nepriznatog Kosova Avdulah Hoti potpisali su 4. septembra sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa uz posredovanje američkog predsednika Donalda Trampa u Beloj kući. Prema izveštajima medija, sporazum, između ostalog, predviđa investicije od 13 milijardi dolara u zajedničke projekte, uključujući infrastrukturu.

Srbija neće ući u NATO

Vučić je dodao da će Srbija štititi svoju teritoriju bez pridruživanja bilo kojim vojnim strukturama.

– Srbija nikada neće ući u NATO niti bilo koju drugu vojnu strukturu. Biće nezavisna, samostalna, slobodna država koja se pridržava politike vojne neutralnosti -rekao je on.

– Već osam godina – želeo bih to da kažem celoj ruskoj javnosti – slušam razgovore o tome da bi Vučić želeo da Srbiju uključi u NATO, da je izdajnik koji samo pokušava da iskoristi trenutak da to učini. Svi veliki prijatelji Rusije završili su u NATO-u, osim izdajnika Vučića – dodao je predsednik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here