Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Beograd bio spreman da prihvati predlog EU – da ne izdaje nove tablice, ali da Priština suspenduje sve akcije u vezi sa preregistracijom vozila, ali da druga strana to nije želela, te poručio da se iz toga vidi da neko drugi želi sukobe i priprema ih mesecima.

Vučić je, u obraćanju javnosti, pročitao kako je trebalo da glasi, ne dogovor, niti nešto što bi bilo potpisano, već usmena izjava Žozepa Borela – o merama za izbegavanje eskalacije, što je, kaže, bilo neutralno.

– Da Kosovo suspenduje sve akcije vezane za preregistraciju, a Srbija da ne izdaje i ne obnavlja tablice, na mestima koja se nalaze na KiM. Mi smo prihvatili, i rekli – dajte da razgovaramo narednih meseci, ostaće KM table, nećemo izdavati nove, ali neće ni oni da naplaćuju kazne, samo da imamo vremena za razgovaramo i dogovaramo – preneo je Vučić.

Ponovio je da je svakako bolje da se 100 godina razgovara, nego da se jedan dan se sukobljavamo, dodajući da je to nekoliko puta ponovio i na sastancima u Briselu, čak i na nešto jasniji i brutalniji način i pred Aljbinom Kuritjem i predstavnicima EU.

– Dalje se kaže (u izjavi Borela) – ovaj dogovor ostavlja prostor stranama da traže održivo rešenje za pitanje tablica u kontekstu normalizacije odnosa, a pozvaću predstavnike Beograda i Prištine u Brisel, u narednim danima, oko sledećih koraka – rekao je Vučić.

Ovde za nas ništa nije bilo problematično, ali očigledno da je neko drugi želeo sukobe i da ih planira mesecima, naglasio je predsednik Srbije, i konstatovao da nisu slučajno specijalne jedinice policije poslate na četiri mesta, među kojma i put Srbica-Zubin potok.

Vučić je preneo i da je sam rekao da može da se razgovara o svemu, o svim temama, i da se zna šta je za Beograd crvena linija – UN, ali da se mora implementirati sve što je već potpisano i što je na snazi.

– A, kada to kažete, ođednom razumete suštinu problema, a to je pokušaj da nam kažu – možda ćete jednog dana da dobijete Zajednicu srpskih opština, ali tek kada na jedan ili drugi način prihvatite nezavisnost Kosova – primetio je Vučić.

Kako kaže, zaboravljaju da je ZSO proizvod Briselskog sporazuma i nema veze sa novim planovima i idejama.

– I to što su potpisali Dačić i Tači, ima i treći potpis – Evropske unije. Pa, kako da vam verujemo za bilo šta u budućnosti, ako nismo u stanju da poštujemo ono iz prošlosti, što je potpisano od svih strana – rekao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here