Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ostavka Ramuša Haradinaja politički trik kojim on želi da dobije još veću popularnost na Kosovu. Vučić naglašava da Srbija na ovaj događaj mora da reaguje smireno, odmereno, trezveno i bez bilo kakve euforije.

– Mi razumemo i očekivanja i potrebu našeg naroda za zadovoljenjem pravde, naših ljudi koji su trpeli stigmu krivca i jedinih odgovornih za sve što se zbivalo na prostoru bivše Jugoslavije i zato razumem neku vrstu zadovoljstva zbog poziva Ramušu Haradinaju na saslušanje, a zbog činjenice da je osumljičen za ratne zločine – kazao je Vučić na konferenciji za novinare.

On smatra da razloga za euforiju nema.

– Mi smatramo da razloga za euforiju nema, ne zato što bilo šta pozitivno mislimo o Haradinaju, već zato što sagledavamo sve činjenice i sve posledice koje dolaze posle tog čina, a posebno kako će se odnositi i Albanci i međunarodna zajednica prema srpskom narodu i srpskoj zajednici na Kosovu – naveo je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da će položaj Srba na Kosovu i Metohiji biti još teži nego do danas.

– Naime, dolazi do dodatne homogenizacije Albanaca, ekstremizacije njihovih stavova i još strašnije mržnje prema Srbima i srpskoj državi koje oni smatraju odgovornim za ono što se dešava Haradinaju – izjavio je Vučić.

On je naglasio da će Srbija zbog toga posvetiti “još veću pažnju opstanku i bezbednosti srpskog naroda na KiM”. “Narod može da računa na svoju državu”, rekao je.

Podsetimo, Premijer takozvanog Kosova Ramuš Haradinaj podneo je juče ostavku, a kao razlog je naveo to što je dobio poziv Specijalnog suda kao osumnjičeni.

Specijalni sud je formiran radi utvrđivanja zločina koje su tokom poslednjih sukoba na KiM počinili pripadnici tzv. OVK nad Srbima i ostalim pripadnicima manjina i lojalnim Albancima, kao osumnjičeni.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here