EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se dramatično menjaju karte na geopolitičkoj sceni u svetu, a da je Srbija dobila na značaju posle sastanka u Vašingtonu i da se promenio odnos drugih zemalja prema njoj.

On je u Istanbulu rekao da to nije slučaj sa turskim predsednikom, jer je on, kako kaže, i pre američkog predsednika Donalda Trampa dobro poznavao i Srbiju i njega lično.

Promenilo je, međutim, stav Saudijske Arabije, a njihov amnbasador najavio je veoma konkretne stvari, što je rezultat razgovora u SAD.

Vučić je istakao da je i američka strana promenila odnos, što se vidi u tome da su spremni da poštuju Srbiju i da razgovaraju sa Srbijom.

– Ogromna promena – kaže Vučić i podseća da je za poslednjih mesec, dva dana imao priliku za susrete sa Putinom, Merkel, Makronom, Trampom, Erdoganom, sa mnogim regionalnim liderima …

– Srbija je sve to zaslužila, jer je uspešnija i važnija nego ranije – istakao je Vučić.

Upitan da li u geopolitickim promenama možemo da sačuvamo sva prijateljstva i stabilnost, kaže da to nije lako, ali da ćemo se boriti i ulagati ogromnu energiju, „juriti Kineze, Engleze…“

Navodi da Nemačka, Kina napreduju neverovatno ekonomski, Amerika i Rusija vojno, da i drugi rastu, a da Srbija mora da gleda da svoj mali brod provuče kroz sve krivine, da životni standard ne pada uprkos kovidu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime