EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Aleksandar Vučić

Ako Crna Gori odluči da uđe u Otvoreni Balkan to bi bila dobra vest koju bismo pozdravili, izjavio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je odluka o priključenju isključivo suvereno pravo i odluka zvanične Podgorice.

Vučić je u intervjuu za TV Hepi u Veroni rekao da, ako Crna Gora i ne odluči da se priključi, ne treba očajavati.

Pojašnjava da se Otvoreni Balkan može gledati kao deo Berlinskog procesa, ali je ipak drugačije, jer predstavnici tri zemlje odluke sprovode sami bez bilo čijeg pritiska sa strane.

– Šta je tu loše, manje bi se čekalo na granicama, verujem da je to dobro za građane Crne Gore, ali mi ćemo sačekati kakvu god odluku da donesu – rekao je Vučić.

Podsetio je da se novoizbrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović u kampanji pozitivno izjašnjavao o Otvorenom Balkanu, a što se aktuelnog premijera Dritana Abazovića tiče, podseća da je on više puta rekao da je apsolutno za priključenje Crne Gore.

– Ali to je isključivo njihova odluka – ponovio je Vučić.

Primetio je da kada se god govori o Otvorenom Balkanu uvek se priča o tome ko je unutra, a nikako šta postižemo, a postiže se, ističe, dosta.

Kao primer je naveo da je drastično ubrzana procedura i kretanje ovlašćenih proizvođača i trgovaca preko granica tri zemlje članice Otvorenog Balkana, procedure su značajno uprošćene, a postoje sada i fitosanitarne inspekcije na granicama.

– Uvek se postavlja pitanje zašto neko nije tu, dovoljno je da imamo tri članice, a da li bih voleo da imamo četiri ili pet, da. Ali, to ne može da bude zasnovano na tome da mi sada vršimo pritisak… – kaže Vučić.

O odnosima sa Crnom Gorom nakon izbora Milatovića za predsednika, Vučić kaže da je važno da unapredimo pomirenje, da ne postoje optužbe kao što su postojale a nisu bile zasnovane ni na čemu, jer dosadašnjem predsedniku je, ističe, Srbija uvek bila kriva.

– Mi smo na to ćutali, retko odgovarali, nadam se da će saradnja na svim poljima da bude osnovni moto a ne da se međusobno optužujemo – jasan je Vučić.

Upitan da komentariše pisanje bečkog Standarda o odnosima Srbije i Crne Gore, Vučić ističe da je reč o jednoj od antisrpskih novina koja gotovo svakodnevno iznosi laži i gotovo je, kaže, to postala mantra.

– Nemojte da čitate te gluposti – kaže predsednik i ističe da postoje dve stvari.

– Prema njima, Srbija uvek mora da bude kriva, a drugi važan razlog je da nateraju vlasti u Crnoj Gori da nikada ni ne pomisle da treba da imaju dobre odnose sa Srbijom, jer smo mi sluge Ruije i Kremlja. To su ti njihovi trikovi – Gardijan i oni mrtva trka ko će više da slaže –  kaže Vučić.

Podsetio je da su Srbiju optuživali da želi da napadne nekog u regionu i to traje od kada je sukob u Ukrajini.

– Pitamo se šta smo krivi, ništa, ali se vrši pritisak da smo agresor na svojoj zemlji… I to su ti trikovi – naveo je predsednik.

Kada je reč o politici Srbije u regionu istakao je da je to politika saradnje i dobrih odnosa.

– Nismo odgovarali na brojne Đukanovićeve neistine koje je iznosio o Srbiji u kampanji, rekao sam da ću odgovoriti… Ali, sada… Za razliku od drugih ne volim da gazim nekoga ko je na podu. Kada ste u ringu i imate odvezane ruke da se borite je drugo, u sve drugo neću da učestvujem – zaključio je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here