EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, potpisan nedavno u Vašingtonu, veliki korak u pravom smeru, ali ističe da je put do političke normalizacije dugačak.

– Ne mislim da smo blizu političkog rešenja, ali mislim da nemamo pravo našoj deci da ostavljamo rešenje za budućnost da nam ne bi i srpska i albanska deca ginula ponovo u budućnosti – rekao je Vučić u intervjuu agenciji Rojters.

On je naglasio da smatra da su ovi sporazumi veoma važni da bi se sačuvao mir “i da bismo jednom zauvek u nekom trenutku, a to ne kažem da će biti ni za tri meseca ni za godinu, mogli da rešimo naše probeleme i budućnost ostavimo da bude potpuno čista za našu decu i unuke”.

Britanska agencija dodala je da je Vučić to rekao, iako je ekonomsku saradnju opisao kao “ključnu” za bilo kakve buduće političke dogovore.

Vučić je, govoreći o vezama i sa političkim istokom i sa političkim zapadom, rekao da bi, ukoliko je reč o maloj zemlji, koja se geografski nalazi na raskrsnici puteva, politika trebalo da bude održavanje mira i stabilnosti, tako da se nikome ne zamera, što je kaže, nemoguiće, “a kada se zamera da se svima podjednako zamera”.

On je naveo da Srbija mora da vodi takvu politiku imajući u vidu situaciju oko KiM, sve moguće pritiske sa kojim se suočava sa različitih strana, “posebno od onih koji traže od Srbije bilo priznanje bilo normalizaciju, a to je ili priznanje ili dozvoljavanje ulaska Kosova u međunarodne organizacije i institucije”.

On je naglasio da Srbija ima iskren i prijateljski odnos prema jevrejskom narodu, kao i prema Palestincima.

– Ali sa Jevrejima smo delili istu sudbinu kroz istoriju i taj prijateljski odnos ćemo nastaviti – poručio je Vučić dodajući da će Srbija uskoro otvoriti Kancelariju Privredne komore u Jerusalimu, kao i da bi u narednom periodu trebalo da tamo premesti i ambasadu.

Istakao je da je strateški put Srbije ka EU, ali da i van Unije ima prijatelje kojih se ne stidi, već ponosi.

– Srbija se nalazi na evropskom putu, od koga nijednog sekunda nije odustala. Ali Srbija mora da živi, Srbija ima prijatelje i u SAD, ali ima prijatelje i ne stidi ih se, i u Pekingu i u Moskvi – zaključio je.

Rojters navodi i da je Vučić nedavno rizikovao sukob sa Kremljem time što je odustao od vojnih vežbi u Belorusiji.

– Nekada vojnu neutralnost moramo da štitimo tako što ćemo da ostanemo sami. Gde god da se pojavimo – svima smetamo. S kim god održimo vežbu – smetamo. Da održimo sa Rusijom i Belorusijom, smetamo Zapadu, da održimo ”Platinasti vuk”, smetamo onima na istoku. Super, sami ćemo da držimo vežbe – poručio je Vučić.

Vučić je izrazio nadu da će američki predsednik Donald Tramp posetiti Srbiju.

On je dodao da je srdačno primljen u Vašingtonu.

– Imao sam veoma dobar razgovor sa Trampom i verujem da ovo nije poslednji put da sam imao priliku da dugo razgovaram sa predsednikom SAD. Verujem da će on biti prvi predsednik posle Niksona koji će posetiti Srbiju – izjavio je napominjući da je Karter bio veoma kratko i iz privatnih razloga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here