Tanjug

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za Kosovo i Metohiju Ričardom Grenelom imao veoma dobar, otvoren i iskren razgovor, koji se, kaže, pre svega ticao, unapređenja životnog standarda ljudi i boljeg ekonomskog i infrastrukturnog povezivanja u regiona.

“U odnosima Beograda i Prištine, međutim, nema lakih razgovora i koju god temu da pokrenete uvek dolazite do politike”, primetio je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

Predsednik je zahvalio Grenelu što je, kaže, na racionalan način, uz vrlo snažnu agendu i zelju da napredujemo u odnosima, razumeo koje su potrebe Srbije i šta građani žele da vide – da je naša zemlja poštovana, a ne ponižavana kao ranije.

Vučić je preneo da je Grenelu izneo sve probleme koje smo imali od uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije, ističući da smo samo u jednoj godini 435 miliona evra, ondnosno nešto više od milion evra na dnevnom nivou.

Posebno su, kaže, pogođene prehrambene kompanije, a platili smo i cenu u ukupnoj unutrašnjoj trgovini u okviru CEFTE.

“To je nanelo štetu i ljudima u Prištini, koliko i u Beogradu i svim mestima širom Srbije”, rekao je Vučić.

Dodao je da je zahvalan Grenelu što je, kaže, dobro razumeo koliko je važno da se u savremenom svetu svi trude da naprave dogovore i tako prevazilaze barijere.

Takođe je, kako je istakao, zahvalan američkom diplomati što je razumeo koliko je važno da napravimo dogovore i prevazilazimo barijere.

Vučić je zahvalio Grenelu na orgmnom trudu, entuzijazmu i energiji i što je, dodao je predsednik Srbije, mnogo vremena izdvojio za razgovore Beograda sa Prištinom.

“Mi to izuzetno poštujemo”, naglasio je Vučić i istakao da je razgovor bio zaista iskren i otvoren.

Vučić dodaje da je izneo Grenelu sve probleme koje imamo od uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije, zbog čega smo gubili 1,039 miliona evra na dnevnom nivou.

Pre svega, naše prehrambene kompanije su gotovo u potpnosti izopštene sa kosvoskog tržišta, Dijamant, Pionir, Svislajon, Viktorije, Bambija, Suneka, Marka i mnogih drugih, dodao je Vučić.

Kaže da se zbog toga i Železara Smederevo sucocva sa mnogim problemima, kao i druge kompanije.

“Mi smo zbog toga platili cenu i ukupne unutrašnje trogovijne u okviru CEFTA, što je nanelo štetu i ljudima u Pristini koliko i nama u Beogradu”, rekao je Vučić.

Dodaje da je zato zahvaln Grenelu što je dobro razuimeo koliko je važno da se uvek trudimo da napravimo dogovore za prevazilaženje barijera.

Vucić podseća da se i predsednik SAD Tramp borio puno da napravi dogovor sa Kinom.

Predsendik Srbije kaže da je razgovarao sa Grenelom o infrastrukturnom povezivanju između Beogada i Prištine i da su dokumenta potpisana za izgrađu autoputa do Prištine, te da taj projekat treba ubrzati i videti i sa američkim komapnijama.

Dodao je da je bilo reč i o uspostavljanju železničke linije između Beograda i Prištine i da je u tom kontekstu ukazao Grenelu na značaj ukidanja taksi, pošto je besmisleno da postoji ta linija a da u tom saobraćaju nemamo robu i da grajdanima neko kontrliše šta imaju u kesama.

“Razgovarali smo i onome što je Grenel pomenuo u Prištini, što se tiče kampanje, kako mi to ovde, nepravilno kažemo odpriznavanja ili povlačenja priznanja, i ja sam rekao da je za nas važno da smo mi nudili više puta Prištini dogovor u kojem bi se naprvaila pauza o zahtevima za prijem u borjne međuneorodne organizacije za priznanje, kao i za nase povlačenje priznanja, ali da to svojevremeno Priština nije želela da prihvati”.

Vučić je zahvalio predsedniku Trampu na velikoj pažnji koju je posvetio nama i pozvao ga da potpiše još neki tvit, te naglaisio da je važno što je Tramp odvojio pet minuta u sedam dana da razgovara o Srbji, što su stvari koje mi moramo da poštujemo.

“Znam da to bez nekih drugih stvari neće lako ići, ali želim javno da kažem da Tramp ima otvoren poziv da poseti Srbiju. Nigde u Evropi ga neće docekati takvo gostoprimstvo kao ovde u Srbiji i to vam kao odgovoran čovek garantujem. Molim vas, da to presete vašem predsedniku”, preneo je Vučić Grenelu.

1 COMMENT

  1. Srbija uskoro u EU I NATO! Konačno svoji na svome među svojima, gde i pripadamo! Onima kojima se ne sviđa majčica Rusija ih čeka, Sibir plače za njima!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here