Tanjug
Aleksandar Vučić

“Srbija namerava da kupi oružje od Izraela”, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić u intervjuu “Džeruzalem postu”.

Vučić je za izraelski list, na marginama konferencije Američko-izraelskog saveta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu, ponovio da će Srbija otvoriti diplomatsko predstavništvo i predstavništvo Privredne komore u Jerusalimu i istakao da će se Srbija uvek truditi da uskladi svoje interese sa Izraelom.

Odgovarajući na pitanje o antiizraelskoj kampanji bojkota, izolacije i sankcija (BDS) u zapadnoj Evropi, Vučić je rekao da Srbija namerava da kupi oružje od Izraela i da ta nabavka “neće biti mala isporuka”. Vučić je rekao da BDS u Srbiji ne postoji i istakao da naša zemlja “nije plodno tle za antisemitske poruke”.

“Džeruzalem post” ocenjuje da Vučićeve izjave i postupak mogu da se posmatraju kao oštar odgovor na kampanju BDS, uz podsećanje da je i austrijski parlament prošle nedelje okarakterisao BDS kao antisemitski.

Na pitanje “Posta” o obrascu glasanja Srbije u UN gde se Izrael, kako tvrdi izraelska vlada, pristrasno napada, Vučić je rekao da Srbija uvek može da bude uzdržana kad je reč o antiizraelskim rezolucijama.

List ocenjuje i da je Vučić dobro upućen u “opasnosti smrtonosnog antisemitizma i fašizma”, kao i da se energično zalaže za podizanje memorijalnog centra za nekadašnji koncetracioni logor Staro sajmište u Beogradu, gde su tokom nacističke okupacije ubijeni Srbi, Jevreji i Romi.

– Jevreji su se borili rame uz rame sa srpskim narodom protiv fašista i nacista u Drugom svetskom ratu – rekao je Vučić.

Vučić, koji se, kako ocenjuje list, smatra snažnim pristalicom Izraela i jevrejske dijaspore, govorio je pre intervjua “Džeruzalem postu” na konferenciji Američko-izraelskog saveta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu, koja je okupila 18.000 ljudi iz celog sveta.

On je u govoru najavio da Srbija planira otvaranje diplomatskog predstavništva i ekonomske kancelarije u Jerusalimu.

– Otvorićemo vrlo brzo ne samo kancelariju naše privredne komore, već, zajedno sa privrednom komorom, zvanično državnu kancelariju u Jerusalimu sa srpskom zastavom zajedno sa našom ambasadom u Tel Avivu – rekao je Vučić.

9 COMMENTS

  1. mislim da nije dobro imati mnogo razliciti strani sistema u vojsci
    jer to moze otezati snabdjevanje vojnika u opasnim situacijama na terenu
    u ostalom mislim da imas dosta vojni strucnjka u srbiji da se posavetujes sa njima

  2. Најзад се и Вучић сетио да повуче један паметан потез. Израел је јака војна сила која обнавља своју технику и сигурно има употребљив арсенал, не најновијег датума, који би распродала јефтино својим стратешким партнерима.

  3. БРАВО ..САМО НЕСРБИН МОЖЕ РЕЋИ НЕ ДОБРОМ НАОРУЖАЊУ ..И ЈОШ ТРЕБА ПВО .ДА СЕ ОЈАЧА ..САМО НАПРЕД ..

    • Него како? Јел то каже Жељко Билић, бригадни генерал РВ и ПВО? Видимо се на Миленковом аеродрому у новим авионима.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here