EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu za “China Media Group” u Beogradu, da je Tajvan teritorija Kine i da će Kina uvek imati podršku Srbije šta god da uradi po tom pitanju. Na pitanje o Tajvanu, Vučić je bio izričit da je Tajvan Kina.

– A na vama je šta, kada, kako ćete to učiniti. Tačka. Za nas je to Kina, to je politika Srbije, i to će biti naša politika u budućnosti. To je vaša teritorija, vaš narod, a vi ste suverena nacija, sami donosite odluke. I uvek ćete imati podršku srpskog naroda. To je to – naglasio je Vučić i dodao da nikada neće promeniti svoj stav o Kini.

Na pitanje novinara da li može da kaže nešto više o inicijativi kineskog predsednika Si Đinpinga koju je podržao, a koja se odnosi na globalnu razvojnu inicijativu, globalnu bezbednosnu inicijativu i globalnu civilizacijsku inicijativu, Vučić je odgovorio da je o tome pričao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Tada su, kako je dodao, obojica konstatovali da već 15 godina iz Brisela slušaju glupe priče o pogoršanju situacije u Kini, a ona sve to vreme ima konstantan rast od pet do šest odsto i konstatovali su da se to pogoršanje nikada neće desiti. S druge strane, kako je dodao predsednik Vučić, istakli su da je rast u Evropi između nula i jedan odsto i onda se zapitali kako uopšte mogu da se mere sa Kinom.

– I zato se držim svojih kineskih prijatelja, jer verujem da oni znaju šta rade, rade bolje planove, rade bolje programe i imaju nešto što nam svima nedostaje. Vaši ljudi su uporniji, imaju tigrovo oko, što mi Evropljani više nemamo. I pokušavam da uzmem malo te energije, malo tog entuzijazma, malo te ambicije da donesem svojoj zemlji – rekao je Vučić.

Dodao je da svojim kineskim prijateljima želi da pokaže šta smo sve izgradili poslednjih godina, a što ne bi smo uspeli bez, kako je rekao, velike kineske podrške. Predsednik Vučić se osvrnuo i na NATO bombardovanje SRJ 1999. ističući da je to bio užasan zločin. Govoreći o NATO bombardovanju, Vučić je istakao da je to veoma bolno pitanje za nas i da mi od njega ne bežimo.

– Naravno, sada imamo bolji odnos sa svim zapadnim zemljama, sa svih tih 19 zemalja koje su napale Srbiju bez dozvole Saveta bezbednosti UN. Sve je urađeno protiv Povelje UN i međunarodnog javnog prava. I to je bio užasan zločin – poručio je predsednik Srbije.

2 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here