Vujadinović:Izveštaj Komisije za Srebrenicu je zloupotrebljen

0

 

Željko Vujadinović i Janko Velimirović

 

Vujadinović podseća da je jedan od zaključaka Komisije da posao istraživanja nije završen u njenom mandatu i da rad na rasvetljavanju događaja u Srebrenici treba nastaviti i dovršiti.

 

On je za sutrašnje "Večernje novosti" izavio da je Izveštaj Komisije za Srebrenicu zloupotrebljen, jer u ovom dokumentu nigde ne stoji da je reč o 8 000 ubijenih ili poginulih, već se konstatuje da je reč o imenima osoba koje su porodice prijavile kao nestale.

 

"I Komisija je u toku svog rada, 2004. godine, otkrila više od 200 imena ljudi koji su živi, ili su umrli prirodnom smrću posle 1995. godine, a koji su se nalazili na spiskovima nestalih", kaže Vujadinović.

 

Izveštaj Komisije za Srebrenicu o događajima u julu 1995. godine usvojila je 2004. godine Vlada Republike Srpske (RS) premijera Dragana Mikerevića.

 

Aktuelni premijer RS Milorad Dodik najavio je da će Vlada uskoro povući svoju saglasnost na spisak nastradalih Srebreničana, koji je do sada bio važeći, i naložiti sveobuhvatna istraživanja cele priče o Srebrenici kako bi se sagledao kontekst svih događaja i stvarne posledice.

 

Dodik je naveo da to neće biti učinjeno da bi se osporila odgovornost svih koji treba da odgovaraju, nego da se ne dozvoli nasilno nametanje istine i zloupotreba zločina, kako je to svojevremeno uradio Pedi Ešdaun.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here