Z. Mirković
Velikan zaslužio još jedno obeležje: Spomenik Vuku u Trećem bečkom okrugu

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) pokreće inicijativu da jedna ulica u Beču dobije naziv po Vuku Karadžiću, izuzetno važnoj ličnosti za Srbe i ceo srpski narod, najavio je predsednik te krovne organizacije Aleksandar Stanković.

– Ovih dana je bilo tačno 160 godina od smrti Vuka Karadžića (6. novembar 1787. u Tršiću – 7. februar 1864 u Beču), jedne od najznačajnijih ličnosti u istoriji srpskog naroda, lingviste i velikog reformatora srpskog jezika na čijim osnovama je utemeljen i današnji savremeni srpski jezik. Dobar deo života proveo je upravo u Beču, gde je radio, stvarao i umro. U tu čast, pokrećemo inicijativu da jedna ulica u glavnom gradu Austrije ponese ime Vuka Karadžića. Sa ovim zahtevom obratićemo se pismenim putem Vladi grada Beča na čelu sa gradonačelnikom Mihael Ludvigom – naveo je Stanković.

Prema njegovim rečima Vuk Karadžić, njegov život i stvaralaštvo su samo neki od dokaza koliko su Srbija i Austrija istorijski povezane.

– Mi, pripadnici srpske dijaspore u Alpskoj republici, svakodnevno radimo na tome da čuvamo i negujemo srpsku tradiciju, kulturu i jezik koji je utemeljen na reformi Vuka Karadžića – dodao je čelnik ASSF.

Vuk Karadžić se 1813. godine doselio u Beč, gde je bio jedan od viđenijih pripadnika tadašnje srpske zajednice.

Gotovo 50 godina je živeo, radio i stvarao u Beču i upravo u ovom gradu je radio na reformi srpskog jezika, a u njegovu čast, podignut je i spomenik koji se nalazi u Trećem bečkom okrugu.

Zahtev ide Mihaelu Ludvigu: Aleksandar Stanković

Borba za srpski jezik

Stanković ističe da dužnost naših ljudi u Austriji da nastave zalaganje da srpski jezik postane samostalan i ne bude deo veštačke tvorevine BHS (bosanski/hrvatski/srpski) jezika.

– S obzirom na brojnost srpske dijaspore u Austriji, potrebno je da se srpski jezik uvrsti i u školske programe, kao izborni jezik, tako da deca mogu da ga uče u okviru redovne školske nastave”, ukazao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here