Vukovar: Postavljena nova tabla, privedene osobe puštene

0

Dvojezične tablice problem u Vukovaru (Foto: Arhiva)
 

Vukovarsko-sremska policija saopštila je da je zbog nasilnog skidanja tabli na informativni razgovor privedeno šest osoba, koje su, kako navode mediji, u međuvremenu pušteni.

 

Incidenti se dogodio posle obeležavanja 23. godišnjice osnivanja 204. vukovarske brigade, grupa branitelja, među kojima i dve žene čiji su sinovi ubijeni na Ovčari, s osam lokacija skinulo 14 dvojezičnih tabli s nazivima ustanova. Policija je sprečila skidanje table sa zgrade vukovarske policije, pa je ona razbijena.

 

Pročitajte još:

* Linta: Skidanjem tabli plaše Srbe

* "Branitelji" poskidali sve dvojezične table

Neoštećene table ostavljene su u kancelariji gradonačenika Ivana Penave iz Hrvatske demokratske zajednice. On je u izjavi novinarima rekao da ne zna šta će s njima.

 

"Mislim da ću ih čuvati kao suvenir. Ne znam šta ću s njima, niti su moja, niti su gradska imovina", rekao je Penava novinarima.

 

On je ocenio da je za današnji incident kriva Vlada koja je table i postavila, što je, kako je rekao, bio loš potez.

 

"Šta je odigrano, odigrano je, kako je odigrano, odigrano je, moramo se okrenuti budućnosti i nastojati da prevladamo te probleme", rekao je vukovarski gradonačelnik.

 

Predsedik Sabora Josip Leko, koji je bio danas u Vukovaru na obeležavanju godišnjice formiranja 204. vukovarske brigade, ocenio je da se svi moraju boriti da u hrvatskom društvu vrede demokratski standardi i da se ostvari dijalog.

 

Iz "Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara", koji se protivi ćirlici u Vukovaru, poručili su da ne stoje iza današnjeg incidenta, ali da se nadaju da nove table neće biti postavljene. Lokalni mediji izveštavaju da je u Vukovaru primetan veći broj
policajaca.

 

Dvojezični natpisi postavljeni su prvi put na zgradama javnih ustanova i državnih institucija u Vukovaru pre godinu dana što je izazvalo napetosti i proteste u tom gradu, a table su više puta skidali protovnici ćirlice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here