Đ. Janković
NAJVEĆA ZNAMENITOST: Vukova spomen kuća

Za najbolja turistička sela u Srbiji na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija izabrani su Tršić, Ždrelo i Bela Voda i ove godine će na konkursu za Najbolje turističko selo koje organizuje Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija predstavljati našu zemlju. Informaciju je objavilo na svom sajtu resorno ministarstvo uz podsećanje da je prošle godine Mokra Gora proglašena za jedno od najboljih turističkih sela u svetu kao primer ruralne destinacije sa ogromnim potencijalom za unapređenje seoskog turizma na konkursu UNWTO.

Tršić je drugu godinu zaredom u društvu najboljih, jer je i lani, uz Mokru Goru i Gostilje, bio kandidat Srbije na konkursu UNWTO za izbor najlepšeg svetskog sela. Kakav je Tršić savršeno znaju Vukovi zemljaci kojima je ovo selo omiljeno izletište, udaljeno od Loznice nekih sedam kilometara.

To zna i gotovo svaki đak iz Srbije jer je rodno selo reformatora srpskog jezika i pisma decenijama na listi ekskurzijama za školarce koji obavezno posete spomen-kuću, koja je 1933. godine podignuta na mestu Vukove rodne kuće. O tom znamenitom mestu brine se loznički Centar za kulturu “Vuk Karadžić”. To je jedinstveni spomenički kompleks u Srbiji u kome je pod zaštitom države Vukova spomen-kuća, a tu su i Muzej jezika i pisma, Kuća pisaca, vajati sa radionicama i izložbama, Saborište, crkva brvnara Svetog Arhanđela Mihaila… više od 35 objekata retkih primera narodne arhitekture od kojih je većina od drveta, a neki su stariji od jednog veka.

Ostaje da se vidi hoće li ono što znaju Vukovi zemljaci da nema lepše zemlje od Srbije ni lepšeg mesta od Tršića, kako je govorio Vuk, uvideti i oni koji odlučuju na konkursu za najbolje turističko selo.

Sabori

Tršić godišnje poseti više od 30.000 učenika iz Srbije i okruženja, najviše ih je početkom i pred kraj školske godine kad dolaze brojne ekskurzije, a stižu i drugi posetioci svih generacija. Vukovo selo je i domaćin najstarije i najmasovnije kulturne manifestacija u Srba, “Vukovog sabora” koja se održava od 17. septembra 1933, svake godine uoči Male Gospojine, a u maju i Đačkog Vukovog sabora posvećenog stvaralaštvu mladih.