Vulin: Srbija ne može da obeća da više nikada neće ratovati

0

Vulin ponosan što je dobio zlatnu ratnu sablju
 

"Društvo vam duguje zahvalnost. Zakonom o zaštiti boraca i njihovih porodica mi ćemo tu zahvalnost konkretizovati. Nijedno stečeno pravo vam neće biti ukinuto", kazao je Vulin na skupu "Nove nade vojnih invalida", kojim je obeležena i slava Udruženja ratnih vojnih invalida Sveti Dimitrije.

 

Ministar je najavio da će uskoro početi javna rasprava o novom zakonu, kao i da država neće okretati leđa od onih koji su je branili. On je poručio da Srbija ne može da obeća da više nikada neće ratovati, jer nije ona izazivala ratove i pokretala ih.

 

"Nije Srbija izazvala ni Prvi ni Drugi svetski rat. Nije Srbija izazvala ratove devedesetih godina, nije Srbija sama sebe bombardovala. Neka obećavaju oni koji su sve započinjeli i vodili, nela nam oni obećaju da rata više nikada neće biti. Mi ćemo tu obećanje sa zahvalnošću primiti i pazićemo da li se svoje reči drže".

 

Predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Srbije svih ratova Željko Vasiljević izrazio je nadu da će posle više od osam godina priprema novi zakon o boračkoj zaštiti konačno biti usvojen i primenjivan. On se založio i za usvajanje rezolucije u državnom parlamentu, kojom bi država pokazala da zaista brine o onima koji su se za nju borili.

 

"Potreban nam je dovoljan nivo zdravstvene zaštite, stambeno zbrinjavanje i prioritet pri školovanju i zapošljavanju, adekvatna socijalna zaštita", kazao je Vasiljević i predložio da se osnuje medicinski centar za lečenje invalida rata, u kojem će se veterani rehabilitovati od svih bolesti koje su posledice ratova i koje su izazvane radijacijom, izloženošću hemijskim agensima ili posttraumatskim sindromom.

 

On je zatražio i da se ratni vojni invalidi dekriminalizuju, tako što će se nakon šest godina kontrole država stvarno utvrditi ko ima pravo na taj status, a oni koji taj status zadrže imati zaslužena prava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here