Vulkan na Islandu izbacuje dim i paru

0

Slika erupcije vulkana Ejafjalajokul iz marta ove godine
 

Piloti helikoptera koji su prišli blizu vulkana ugledali su stub dima i pare, visok oko 200 metara, koji je izlazio iz kratera ispod glečera Ejafjalajokul, blizu mesta druge erupcije koja je počela u martu i ugasila se u ponedeljak, prenose agencije.

 

S područja vulkana Ejafjalajokul evakuisano je danas oko 800 ljudi koji tu žive, pošto je seizmička aktivnost ukazala na moguću novu erupciju.

 

Vulkan se nalazi pod glečerom i ako dođe do erupcije doći će do poplava, upozorio je glavni inspektor u Islandskoj agenciji za civilnu zaštitu Rognvaldur Olafson. Stanje glečera nije tačno procenjeno, pošto vremenske prilike ne dozvoljavaju naučnicima da u helikopteru prelete iznad glečera.

 

U noći između utorka i srede zabeleženo je nekoliko podrhtavanja tla i rast nivoa vode u rekama, iz čega je zaključeno da je došlo do erupcije vulkana ispod površine leda.

 

Island, ostrvska zemlja sa oko 320.000 stanovnika, nalazi se na vulkanskom području u severnom Atlantiku. Vulkanske erupcije često su izazvane seizmičkim aktivnostima kada dođe do pomeranja Zemljine ploče i kada magma iz duboke unutrašnjosti krene ka površini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here