Z. Vicelarević

Kontrapunkt je ponovo u Frankfurtu priredio spektakularno muzičko veče gostovanjem legendarne YU grupe.

Sala na Südbahnhofu je bila prepuna, a kako smo se i sami uverili, bilo je još onih koji su želeli da prisustvuju prvom nastupu jugoslovenske legendarne grupe koja je na sceni više od pola veka.

Sjaj rok muzike, koji su imali početkom sedamdesteih, uspeli su da prenesu ne samo deci ondašnje publike nego i njihovim unucima i tu još nije kraj. Crnog leptira, Kosovski božuri, Od zlata jabuka, Mornar, Čudna šuma i sve druge hitove, legendarni Žika, Dragi, Petar i bubnjar Dragan Janković Điđi su pevali zajedno sa frankfurtskom poblikom.

Dragica Oto iz Frankfurta je preuzela odgovornost da u ime celog društva otkrije utiske posle koncerta:

– Odrasla sam uz YU grupu i njihove pesme. Posebno sam odševljena zato što ih prvi put uživo vidim i slušam. Napravili su dobru atmosferu baš onako kako sam očekivala. Mesto je inače dobro i često dolazim kada Kontrapunkt organizuje kulturne događaje. Organizacija je uvek dobra. Nedavno sam bila na koncertu Artan Lilija i oni su takođe bili izvanredni. Naravno, ne smemo da zaboravimo ni predgrupu Analiza uma koji su zaista bili dobri.

Jedna od najmlađih rokera na koncertu je bila jedanaestogodišnja Tamara Vidović iz Bad Sodena kod Frankfurta. Na koncert je došla sa tatom Goranom i dedom Ivicom:

– Rok slušam od kada znam za sebe i zavovlela sam taj ritam koji je baš onako jak. Počela sam da slušam ovu vrstu muzike uz tatu Gorana, a on je rok zavoleo preko dede Ivice. To se kod nas prenosi sa generaciju na generaciju, kaže nam Tamara.

A da je YU grupa bila i ostala Jugoslovenska najbolji dokaz je da je u prepunoj sali bilo svih pripadnika naroda i narodnosti:

– Moje je ime Suada Ćatić i tu sam sa Martom Poštetin i Dariom Viškovićem. Imam dovoljno godina da mogu da kažem da pamtim YU grupu. Odrastala sam za tu našu grupu i utisak za prvo gledanje uživo je savršeno. Inače je ovde super. Već je drugi put da dolazim ovde i doći ću još nekoliko puta jer je organizacija i izbor koji nam ovde nudi Kontrapunkt zaista odličan. Zato bih od srca poručila svim ex-Jugoslovenima, koji sada čitaju ovaj tekst, da dođu na sve događaje koje organizuje Kontrapunkt.

Goran Bojić kaže za njegovo društvo da su bili najjači rokeri u celoj publici, a na pitanje, odakle je društvo Goran je rekao:

– Nemam pojma. Okupila nas je rok muzika. Verovatno smo svi sa Balkana i to tako i treba da bude. Mislim da jačinu ovog koncerta, YU grupe, ne može bolje da se opiše. Još im se pridružio i legendarni Điđi, nakadašnji bubnjar Bjelog Dugmeta, a za grupu Analizu uma imam sve najbolja da kažem.

Analiza uma je ime grupe koja je atmosferu zagrejala pred spektakularan nastup legendarne YU grupe. Da se radi o takođe vrhunskim muzičarima, što su već u prvim minutima svirke i pokazali, govori činjenica da nastupaju na svirkama širom Nemačke. Ovu frankfurtsku grupu je pre više od 10 godina osnovao Marko Pavić, vokal i vođa grupe:

– Verujem da se primetilo na našem nastupu da smo svirali punim srcem. YU grupa nas je celog života inspirisala i muzički i svojim ponašanjem. Oni nisu klasičan rok bend sa nekakvim aferama ili eksecima, svi oni imaju familijarne živote. Po tome svima mogu biti samo uzor kao i muzički. Veličanstveni su i po tome što su na sceni preko 50 godina i nama je stvarno bila velika čast da nastupamo pre njih.

Utisak o publici u Frankfurtu nam je posle koncerta koncerta dao Žika Jelić, bas gitara YU grupe:

– Bila je fenomenalna publika, atmosfera sjajna. Mi smo, uobičajeno, dali maksimum što se tiče muzičkog dela, što se tiče naših najpoznatijih dela. Ljudi koji su bili prisutni, u ovoj punoj dvorani, to su očekivali i to su dobili. Ispratili su sva instrumentalna dešavanja, tekstualni delovi su im svi bili poznati, dosta pesama smo pevali zajedno, tako da mi je mnogo drago što sam večeras bio deo toga. Mi smo grupa koja voli da nastupa i uživo da predstavlja svoju muziku na taj način. Putovanja nam i dalje, bez obzira na godine i ukupan staž, ne predstavljaju nikakav problem.

Gost na koncertu YU grupe je bio Dragan Janković, za poznavaoce rok i pop muzike dovoljno je da se kaže Điđi bubnjar.

– Po Bjelom dugmetu me najviše pamte, mada sam ja dosta svirao sa Čolom, sa Plavim orkestrom, Oliverom Mandićem i ne znam ni ja više sa kime sam svirao. Imam svoju ekipu kod koje povremeno dolazim, ali kada sam čuo da YU grupa gostuje, morao sam da dođem i da ih vidim. Da bi mi bilo srce na mestu, rekoh, ajde da odsviram i par pesama sa njima što mi je jako drago. Još jednom davno sam svirao sa njima u Nišu. Tamo sam bio na služenju vojnog roka, a oni gostovali u Nišu na radnoj akciji. Baš im je nešto bubnjar falio i kada su mene videli bilo nam je sve jasno. Morao sam da skinem vojničku košulju da me ne bi vojna policija prepoznala i sve je bilo u redu, ispričao nam je legendarni Điđi.

Dan nakon koncerta, YU grupa i Kontrapunkt su gostovali u poznatom frankfurtskom restoranu Wi zuhause (Kao kod kuće) gde im je priređen nezaboravan doček. Zajedno sa muzičarima iz restorana su pevali hitove YU grupe toliko dugo da su umalo zakasnili na let za povratak u Beograd.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here