Wikipedia
Car Dušan

Istoričar i pisac Jusuf Budžovi izjavio je  da je istorija Kosova i Albanije u udžbenicima skandalozna, govoreći o navodnom uticaju neistina srpskih istoričara na istoriju Albanije, piše Gazeta Ekspres.

Budžovi je, gostujući u programu RTV Dukađini, optužio Kosovo i Albaniju za umetanje istorijskih laži u udžbenike.

– Danas je veoma veliki problem jer je albanska istoriografija prihvatila ovo pitanje, ovu njihovu laž, ja govorim o institucionalnoj istoriji i istoriji Kosova, a svuda se kaže car Dušan, car Lazar, srednjovekovna srpska kraljevina i uključili su to u udžbenike…Ova laž se nastavlja, i sada je to uključeno u istografiju Kosova i Albanije, u udžbenike i to je vrlo skandalozno i prodaje se ova srpska laž kao istorijska istina, a nije istina – rekao je Budžovi.

Okrivio je Akademiju nauka Kosova i Akademiju nauka Albanije, rekavši da ih političke privilegije navode da ćute pred, kako je rekao, ovim neistinama i istorijskom štetom.

– Insistirao sam, ali stalno sam nailazio na protivljenje, jer postoje dva ili tri takva razloga: istoričari koji danas vode Akademiju nauka u Albaniji i na Kosovu, institucionalno govorim, uglavnom su ideološkog mentaliteta – rekao je on.

Napravili su knjige, napravili naslove, neki od njih su, nažalost, ušli u službe politike i vrlo su dobro prilivegovani materijalno i dobili su zvanične funkcije, ocenjuje ovaj istoričar i pisac.

– Ako bi se prihvatilo ovako nešto, mnoge njihove knjige morale bi biti obezvređene, a mnogi udžbenici prepravljeni – rekao je Budžovi.

Budžovi je zatražio zajednički naučni stav akademija Kosova i Albanije gde bi se rešavale ove teme i prihvatale činjenice za koje, kako navodi, istorija zna.

Budžovi je otkrio činjenice i studije o tim tvrdnjama u svojoj najnovijoj knjizi “Dardanija – antika, srednji vek” koja će uskoro biti objavljena na engleskom jeziku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here