Za Banatski Dvor 70 miliona evra

0

 

Ugovor su u Beogradu potpisali direktorka EBRD-a za Srbiju Hildegard Gacek i generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, a potpis na garancije za kredit u ime Vlade Srbije stavila je ministarka finansija Diana Dragutinović.

 

Dragutinovićeva je precizirala da će kamata biti šestomeseči euribor, a rok vraćanja devet godina, te da će realizacijom ovih projaktata Srbija postati energetski nezavisna i stabilna i da će imati važnu ulogu u snabdijevanju regiona gasom, jer će se raditi na povezivanju sa okolnim zemljama.

Ona je dodala da je namena ovog kredita i održavanje mreže za transport gasa i refinansiranje kratkoročnih kredita "Srbijagasa".

 

 

Dragutinovićeva je podsetila da je EBRD do sada u Srbiju uložila 1,8 milijardi evra, u prošloj godini oko 400 miliona evra, te da je 45 odsto ulaganja u infrastrukturu.

 

Gacekova je istakla da bi realizacijom ovog zajma Srbija stekla energetsku sigurnost i obezbedila sigurnije snabdevanje gasom zemalja u regionu, kako se ne bi ponovila prošlogodišnja kriza sa snabdevanjem gasom.

 

Bajatović je naglasio da će prva faza koja se odnosi na izgradnju podzemnog skladišta u Banatskom Dvoru biti relazovana 2011. godine, a druga faza 2012. godine koja se sastoji u izgradnji gasovoda od ovog rezervora do Batajnice, izgradnja gasovoda do Banjaluke, poboljšanje kapaciteta sa BiH, Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, a "možda prema Crnoj Gori i prema Makedoniji".

 

"Ako se realizuje i projekat ‘Južni tok’ i ‘Nabuko’ Srbija bi mogla da bude regionalni lider u snabdevanju gasom i trgovini gasom", rekao je Bajatović.

 

Odbor direktora EBRD odobrio je 9. februara kredit "Srbijagasu" za unapređenje gasovodne mreže i izgradnju novog podzemnog skladišta gasa u Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here