Pixabay

Alen Delon, legendarni francuski glumac blistave karijere, odlučio je da svoj život okonča eutanazijom u Švajcarskoj, gde živi od 1978. Javnosti je to saopštio njegov sin Entoni Delon, koji je za RTL rekao da ga je otac, koji je u novembru 2021. napunio 86 godina, zamolio da mu pomogne u tom naumu.

Pretpostavlja se da se čuveni umetnik rešio na ovaj korak podstaknut smrću svoje bivše supruge, takođe glumice Natali Delon, koja je preminula u januaru prošle godine od karcinoma pankreasa.

– Moja majka, koja je bila osoba slobodnog duha, želela je ode na dostojanstven način, onako kako je i živela. Srećom, nismo pribegli ovom procesu. Kažem na sreću jer je sve bilo spremno. Imali smo osobu – ispričao je Entoni.

Prošle godine je Alan Delon, koji je 2019. operisan zbog moždanog udara, u jednom intervjuu ukazao da je “eutanazija najlogičnija i najprirodnija stvar”:

– Od određenog životnog doba imamo pravo da tiho odemo s ovog sveta bez mešanja bolnice da vam produži agoniju s injekcijama i aparatima za održavanje života.

Eutanaziju mnogi nazivaju ubistvom milosrđa. Za neke je to dostojanstvena smrt, asistirano samoubistvo ili smrt s predumišljajem pod okriljem države. Povodom vesti o poslednjoj želji Alena Delona, koju su preneli svi svetski mediji, advokat Marina Mijatović je u razgovoru za Prvi program Radio-Beograda ukazala da još ne postoji jedinstvena definicija eutanazije.

– Kako se određuje eutanazija zavisi i od države do države, i od teoretičara. Neki smatraju da ne može da se kaže “dostojanstvena smrt”, jer bi to značilo da je neko već preminuo, te da bi trebalo govoriti o dostojanstvenom umiranju, na isti način na koji govorimo o dostojanstvenom životu i upravo u vezi sa tim postoji najveća saglasnost – objašnjava Marina Mijatović.

Kada je reč o zakonskoj regulativi, zanimljivo je da je u Švajcarskoj dozvoljeno samoubistvo uz pomoć lekara bez minimalne starosne granice, dijagnoze ili provere simptoma. Potpomognuto samoubistvo se smatra nezakonitim ako “asistent” nasleđuje imovinu od bolesnika ili ne želi više da brine o njemu. Eutanazija i potpomognuto samoubistvo su legalni u Holandiji u slučajevima kada je bolesna osoba u nepodnošljivim bolovima. Vlada ove države je u oktobru 2020. odobrila planove za omogućavanje eutanazije za smrtno bolesnu decu uzrasta od jedne do 12 godina.

U Španiji je 2021. godine omogućeno da se u nekim okolnostima okonča sopstveni život. Zakon dozvoljava odraslima sa “ozbiljnim i neizlečivim” bolestima koje izazivaju “nepodnošljivu patnju” da odluče samostalno o okončanju svog života, objavio je BBC
.

Eutanazija je zakonita i u Belgiji, Luksemburgu, Kanadi, Kolumbiji, Australiji (Zapadnoj i Južnoj Australiji, Tasmaniji, Viktoriji i Kvinslendu), u SAD

(u Oregonu, Vašingtonu, Vermontu, Kaliforniji, Koloradu, Havajima, Nju Džersiju, Mejnu, Montani i Novom Meksiku). U Francuskoj je dozvoljena takozvana palijativna sedacija, u kojoj neko može tražiti da bude duboko sedatiran dok ne umre, ali asistirano umiranje nije. Ove godine je odbijen predlog da se legalizuje asistirano umiranje za osobe sa neizlečivim bolestima. U oktobru 2020. godine u Novom Zelandu je legalizovana eutanazija. Zakonom je dozvoljeno da smrtno bolesne osobe sa manje od šest meseci života imaju priliku da odaberu umiranje uz asistenciju. Postoje i države koje dozvoljavaju neke oblike eutanazije.

– U Srbiji je i dalje eutanazija nelegalna – istakla je za Prvi program Radio-Beograda advokat Marina Mijatović.

Pojam iz antike

Reč eutanazija ima grčko poreklo i u prevodu znači “dobra smrt” (eu – lepo, dobro, lako i thanatos – smrt). Pojam, dakle, potiče još iz antičkih vremena, što samo govori da se čovečanstvo još od prvih promišljanja o smislu postojanja pitalo ne samo o svrsi života, već i o načinu i momentumu umiranja, diveći se ljudima koji su i u smrti dostojanstveni.

Pasivna i aktivna

Postoji dobrovoljna eutanazija koja se sprovodi na izričit zahtev osobe o čijem se životu radi i ona druga koja se sprovodi bez saglasnosti, jer osoba nije u mogućnosti iz objektivnih razloga da se izjasni, recimo kad je u komi. U zavisnosti od metode, eutanazija može biti pasivna i aktivna. Pasivna je u slučaju kada lekar odustane od davanja lekova, a zna se da će to ubrzati smrt, dok je aktivna kada se pacijentu da hemijski agens koji će brzo i bezbolno dovesti do prestanka svih životnih funkcija.

Sutra – Za i protiv eutanazije (2): Život kao agonija