Za i protiv genocida u Srebrenici

0

 Hoću da ostane za istoriju kako su napednjaci glasali: Tomislav Nikolić
 

Na sednici tog skupštinskog organa, ustanovljenog nedavno usvojenim Zakonom o Narodnoj skupštini, trebalo bi da bude zauzet zajednički stav poslaničkih grupa o deklaraciji i razrešena nagađanja o njegovoj sadržini i načinu na koji će zločin u Srebrenici biti tretiran.

 

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je danas da neće glasati za deklaraciju o Srebrenici ako se u njoj bude pominjala reč "genocid", niti će prisustvovati Kolegijumu Skupštine Srbije na kome bi trebalo da se razgovara o tekstu tog dokumenta.

 

"U deklaraciji za koju bismo glasali ne može ni u naznakama da postoji da je srpski narod počinio bilo koju vrstu genocida", rekao je Nikolić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, Međunarodni sud pravde "nije presudio da se u Srebrenici dogodio genocid, već se nadovezao na presudu Haškog tribunala koji je u jednoj presudi osudio jednog generala da je saučestvovao u genocidu".

Ni PUPS neće "genocid"

Šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Momo Čolaković izjavio je danas da tekst deklaracije još nije dobio i da ga očekuje u toku dana.

"Mi ćemo, s obzirom na to da će deklaracija biti usaglašena, glasati za deklaraciju, ali, ponavljam, pokušaćemo da predložimo da se ne pominje reč "genocid”. U tom slučaju ćemo prihvatiti deklaraciju“, rekao je Čolaković.

Lider naprednjaka je kazao da neće prisustvovati Kolegijumu parlamenta za koga je "čuo da je zakazan", da ne zna koji je predloženi dnevni red, da nema materijal za taj Kolegijum i da bi voleo "jednom da vidi predloženi tekst deklaracije".

Prema njegovim rečima, nova sednica skupštine, zakazana za 30. mart, koja ima 90 tačaka dnevnog reda, ali ne i deklaraciju o Srebrenici, ukazuje da će taj dokument biti po hitnom postupku uvršten u dnevni red, najavivši da u tom slučaju naprednjaci neće učestvovati ni u raspravi.

Nikolić je ocenio da bi predsednik Srbije Boris Tadić trebalo da pozove predsednike parlamentarnih stranaka u vezi s deklaracijom, "da im predoči osnovni tekst i da se onda pokuša da se tekst uobliči".

"Ako se to ne dogodi, podnećemo svoj predlog, tražiti da se raspravlja o svim predlozima, da se o svima izjašnjavamo u okviru jedne tačke… Hoću da ostane za istoriju kako smo mi, naprednjaci glasali i šta je pisalo u tom tekstu za koji smo glasali", rekao je Nikolić.

On je naglasio da su naprednjaci u svom predlogu deklaracije "spremni da osude zločin izvršen nad muslimanima u Srebrenici", ali će zatevati da se na isti način opredele i drugi najviši državni organi bivših jugoslovenskih republika.

 

Dačić: Rezolucija o Srebrenici bez reči genocid

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić izjavio je danas u Zrenjaninu da se u skupštinskoj rezoluciji o Srebrenici neće spominjati reč genocid, kao i da se paralelno sa tim tekstom priprema druga rezolucija posvećena osudi zločina nad Srbima.

Dačić je, posle otvaranja Policijskog odeljenja u zrenjaninskom naselju "Bagljaš", rekao da na pitanje o rezoluciji odgovara kao zamenik premijera i političar, u vreme kada se, kako je rekao, od Međunarodnog suda pravde u Hagu očekuje savetodavno mišljenje o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i Metohije, a na zahtev Generalne skupštine UN.

"Imajući sve to u vidu, Srbija mora da se s poštovanjem odnosi i prema drugim odlukama i presudama Međunarodnog suda u Hagu", rekao je Dačić.

 

Aligrudić: Ništa nismo dobili o deklaraciji
Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić izjavio je danas da nisu dobili temu, niti "jedan papir" o kome bi mogli da se izjašnjavaju na Kolegijumu Skupštine Srbije, zakazanom za sutra, a na kome bi trebalo da se razgovara o deklaraciji o Srebrenici.
"Dolazimo na razgovor, a nismo dobili nikakav tekst, niti znamo autora bilo kog teksta koji će se naći pred nama", rekao je Aligrudić novinarima u parlamentu.

On je dodao da ako u DSS ne budu dobili do sutra uverenja da je to ozbiljan i vrlo otvoren razgovor bez ikakvih preduslova ili pritisaka, najverovatnije, neće prisustvovati Kolegijumu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here