Vesti
TEŽAK ŽIVOT NA PLANINI: Marija Milanović sa roditeljima

Već treći mesec zaredom od dobrog Marka iz dalekog Sidneja stiže vredna pomoć Mariji Mari Milanović, siromašnoj devojčici i đaku pešaku sa planine Rogozne koja sa roditeljima Milanom i Evom teško živi u zabitom selu Žunjevići. Na adresu porodice Milanović ponovo je stiglo 200 australijskih dolara koji će im, kako naglašava Marin tata Milan, mnogo značiti za preživljavanje i opstanak na skoro potpuno raseljenoj i opusteloj planini.

– Bliži se Sveti Nikola, naša krsna slava, a mi u kući nismo imali ni dinara. Bojali smo se da slavu uopšte nećemo moći da obeležimo. Teška je ovde situacija, nema ljudi, ni posla, pa ni mogućnosti da se nešto zaradi. Zbog korone i sirotinje ne možemo da slavimo kako bi trebalo, ali želimo da slavu bar simbolično, sa nekoliko gostiju, obeležimo. Deo donacije iz Sidneja potrošićemo za najnužnije namirnice, kupićemo i koji slatkiš, preseći ćemo kolač i zapaliti slavsku sveću u nadi da će doći bolja vremena. Biće i za našu Maru i njenu školu – naglašava Milan i u ime svoje porodice šalje veliku zahvalnost Marku iz Sidneja i njegovoj plemenitoj familiji.

Sa Rogozne se odselilo čak 90 odsto stanovništva, više od 30 sela izbrisano je iz “spiska živih”, jer u njima više nema ljudi. U Žunjevićima je ostalo još nekoliko porodica, mahom staračkih. Leti je nešto življe, jer dođu i oni koji su otišli, a zimi – tuga. Porodica Milanović za sada ne planira odlazak, jer nema gde da ode, što ne znači da i oni uskoro, zbog male Mare i njene škole neće napustiti selo i krenuti u neizvesnost “trbuhom za kruhom”.

Mnogo su nam poslednjih godina pomogli čitaoci “Vesti”, kupili su nam konje, kravu, šporet, frižider, motornu testeru, slali odeću i namirnice, pomažu nam i danas. Da nije njih ne znam da li bi uopšte opstali u ovom ogromnom bespuću koje su opština Novi Pazar i država odavno otpisali. Bog neka ih čuva i sreća prati sve te dobre ljude, nadamo se da će im se dobro dobrim vratiti – poručuju Milan, Eva i Marija Milanović.

Iz daleke Australije stigla je i stipendija od 370 dolara koju Stefanu Pendiću, siromašnom đaku pešaku iz zabitog zaseoka Đonlije na Goliji, redovno šalje dobrotvor O. V. iz Sidneja. Kao i mnogo puta do sada stipendija je obradovala celu Stefanovu porodicu.

DOBIO STIPENDIJU: Stefan Pendić

– Umesto da mi pomažemo našem detetu da se školuje, došlo je vreme da Stefan nama pomaže da preživimo u selu gde smo jedini žitelji. Zimi često zavejanom i odsečenom od ostalog sveta. Naravno, veći deo stipendije trošimo za Stefanovo školovanje, ali povremeno nam bude i za brašno i druge namirnice – priča Stefanova majka Rada.

Naglašava i da Stefan, učenik drugog razreda Srednje tehničko-tekstilne škole u Novom Pazaru sigurno ne bi nastavio školovanje da nije bilo velike pomoći, velikog čoveka O. V. iz Sidneja.

– Bog mu dao sreću i zdravlje kao i celoj njegovoj porodici! Puno ga pozdravljamo i volimo. Trudiću se da budem dobar đak i da postanem modelar obuće i tekstila u što skorije vreme – ističe Stefan Pendić.

Zaboravljeni siromašni odlikaš

Naši čitaoci godinama su pomagali i Nikoli Matkoviću, izuzetno siromašnom đaku pešaku iz sela Vučinići na padinama Golije. Iako je rastao u bedi i sirotinji i svakodnevno satima pešačio, Nikola je bio najbolji učenik novopazarske gimnazije. Sada je student prve godine informacionih tehnologija na novopazarskom Državnom univerzitetu. Da bi mogao da se školuje celo leto brao je maline po Goliji i pomagao bolesnim roditeljima Slavomiru i Jevrosimi. Pomoć ovom mladom genijalcu i dalje je potrebna, pa je ovo mali apel svim dobrim ljudima da ne zaborave Nikolu i pomognu mu da ostvari svoje želje i postane stručnjak za softverski inženjering.

POTREBNA PODRŠKA: Nikola Matković

Dar za novogodišnje praznike

Još jedna donacija stigla je na Goliju, u selo Joše, a obradovala je siromašnog mališana Nikolu Petronijevića i njegovog oca Milovana. Porodica Krstić iz dalekog Toronta u Kanadi poslala im je 100 tamošnjih dolara uz želju da lepo provedu Novu godinu. Doskorašnji đak pešak Nikola Petronijević, kome su naši čitaoci prošle godine sagradili novu kuću i pomogli da nastavi školovanje. Sada je učenik prvog razreda Srednje mašinske škole u Kragujevcu gde stanuje u đačkom domu. Donaciju će, kako kaže, čuvati za đački raspust, koji će provesti zajedno sa bolesnim ocem na Goliji. Porodici Krstić šalje velike pozdrave i zahvalnost do neba.