Za Novu godinu u novom domu

0

Nova adresa: Porodica Živković

 

Akcija "Vesti" za pomoć Danijeli (19), Bojanu (16) i Nikolini (13) Živković iz Čelinca, nedaleko od Banjaluke, čija je majka Petra poginula u avgustovskoj poplavi na ovom području, jeste završena, ali humanost naših čitalaca i dalje ne zna za kraj. Glavi kuće Danijeli Živković, koja je sada i otac i majka svom bratu i sestri, uručili smo 1.300 australijskih dolara, 550 evra i 100 franaka, kao i poklon paket penzionerke Ksenije Naumović iz Ciriha, dakle, sve ono što je pristiglo u beogradsko dopisništvo "Vesti".

 

Podsećanja radi, zahvaljujući velikoj i brzoj akciji u kojoj su učestvovali dobri ljudi iz Čelinca i okoline, i kojoj su se munjevitom brzinom pridružili naši čitaoci iz svih krajeva sveta, Živkovići su uspeli da kupe željenu kuću, na periferiji Čelinca, u koju će useliti, nadaju se, do kraja ove godine. Nekadašnji iznajmljeni trošni kućerak na rubu šume, u kome su dosad živeli, zameniće lepom kućom od preko 90 kvadrata sa četiri sobe i kupatilom koje ranije nisu ni imali, ali i sa zemljištem na placu. Kuću su kupili za 20.000 evra od dijasporca Nedžada Hote, koji živi i radi u Dablinu i koji je spustio cenu za 5.000 evra kada je čuo za nesrećnu sudbinu siročića Živkovića. Deo od 10.000 evra poklonila je humanitarna organizacija Srbi za Srbe.

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

S obzirom na veliku humanost naših čitalaca, iznos koji je stigao Živkovićima daleko je premašio potrebnu cifru, za oko 15.000 evra, pa je Danijela, koja je morala da preuzme starateljstvo nad bratom i sestrom, odlučila da ostatak novca iskoristi za renoviranje kuće i kupovinu nameštaja. U danu kada smo je posetili, jedan od majstora upravo je uređivao kupatilo. U svim sobama još uvek su vidljivi tragovi obnove, ugrađivali su se novi prozori i vrata, a Danijela kaže da bi sa bratom i sestrom trebalo da se useli do kraja godine.

Ne zaboravlja da kaže kako je do neba zahvalna svim našim čitaocima koji su poslali svoje donacije direktno na njen devizni račun, ali i onima divnim zemljacima koji su lično došli u Čelinac da bi im pružili novčanu i moralnu podršku. Posebno se zahvaljuje Stojanki Kojić iz Linca, koja je sama donirala 6.000 evra, ali ne želi da zaboravi ni ostale.

 

Naša kuća je i vaša: Poruka iz Čelinaca donatorima

 

 Nakon što usele u kuću, život će njenom bratu Bojanu, koji ide na automehaničarski zanat, i sestri Nikolini, učenici sedmog razreda osnovne škole, biti uveliko olakšan. Zahvaljujući načelniku Čelinca Momčilu Zeljkoviću, Danijela već nekoliko meseci radi u šalter-sali ove opštine. Postoje neke naznake, dodaje Danijela, da bi i Bojan, čim završi školu, mogao da dobije posao.

– Načelnik Zeljković je učestvovao i u potrazi za telom naše majke, veliko mu hvala, a najveća zahvalnost ide na adresu našeg sveštenika Danijela Ružičića, koji se obraćao medijima i vodio akciju, i naravno, svim dobrim ljudima koji su nam pomogli jer bez njih ne bismo danas imali svoj topli kutak. A svi koji budu želeli da nas posete u novom domu, neka slobodno dođu, dočekaćemo ih domaćinski i ugostiti od srca, naša kuća je i njihova – poručuje Danijela Živković na rastanku.

 

Obećanje

Kako je donirani iznos porodici Živković daleko premašio cifru potrebnu za kupovinu kuće, i još pre završetka akcije Danijela je obećala da će deo novca proslediti onima kojima je ovog časa potrebniji. Prilikom posete novinara "Vesti", ova mlada devojka nam je obećala da će, čim u novom domu stvori uslove za život, ostatak novca preusmeriti na neku drugu adresu, i da će "Vesti" o tome obavestiti. Ostaje da se vidi da li će svoje obećanje ispuniti Danijela Živković.

 

Darodavci

Porodici Živković smo uručili sledeće donacije naših čitalaca, pristiglih u beogradsko dopisništvo "Vesti": 200 australijskih dolara humane Rajke Tarlać iz Sidneja, 50 dolara Dragana Jokića sa decom iz Australije, 100 dolara Aleksandre Jevtić iz Brizbejna, 150 dolara Duške Ćurguz iz Perta, 100 dolara Marije i Milorada Živkovića iz Sidneja, 100 evra Jelene Kalačić iz Toronta, 50 evra Miodraga iz Minhena, 50 franaka porodice Šipka iz Švajcarska i 50 franaka Ksenije Naumović iz Ciriha.

 

Banijci i Zeničani

Dva zavičajna udruženja iz Australije su sa svojih tradicionalnih humanitarnih zabava uputila vredne donacije malim Živkovićima: prvu od 400 evra darovalo je Udruženje Srba Banije sa donatorske večeri u Melburnu, a drugu od 700 australijskih dolara poslali su Zeničani sa zavičajne zabave, takođe održane u Melburnu. I ova sredstva uručio je novinar "Vesti" na ruke Danijeli Živković.

 

Čitaoci nudili i nameštaj

– Namera nam je bila da svi poslovi po kući budu završeni do kraja novembra, ali radovi još nisu privedeni kraju i, kao što vidite, kuća nažalost nije useljiva – podovi se prekrivaju laminatom i ugrađuje se etažno grejanje na drva. Deo nameštaja kupićemo od priloga dobrih ljudi, a deo će nam pokloniti – ističe Danijela, kojoj je polovan nameštaj ponudila i naša plemenita čitateljka iz Ciriha Ksenija Naumović.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here