Vesti
Lana Janković Formozo u svečanoj odori gradonačelnice

Čak dve gradske opštine u Melburnu će u narednih godinu dana imati Srpkinje za gradonačelnice!

U drugoj polovini novembra, na vodeće funkcije u opštinama Dandenong i Brimbenk imenovane su Lana Janković Formozo i Ranka Rašić, koje su izabrane za odbornice u tim gradskim većima na prethodnim lokalnim izborima 2020. godine.

Prema zakonima lokalnih samouprava u Viktoriji, predsednici opštinskih veća menjaju se na svakih godinu dana iz sastava aktuelnih odbornika, a kolege su i u Dandenongu i u Brimbenku ukazale poverenje damama iz srpske zajednice, koje će imati čast da služe u četvrtoj godini mandata sadašnjih opštinskih veća.

Lana Janković Formozo je pre tri godine izabrana u veće Dandenonga kao predstavnica glasačke jedinice Severni Nobl Park i od tada je vrlo angažovano radila na rešavanju mnogih pitanja u toj opštini, u kojoj živi veliki broj Srba, kao i drugih zajednica sa Balkana.
– Radujem se što ću imati priliku da kao gradonačelnica budem deo obeležavanja i slavljenja raznolikih kulturnih tradicija naroda koji žive u Dandenongu. Takođe, svakodnevno ću se truditi da našu zajednicu učinim zdravijim i boljim mestom za buduće generacije – izjavila je Lana Janković Formozo posle preuzimanja funkcije.

Njen prvi zvanični zadatak kao gradonačelnice, bila je dodela uverenja o državljanstvu novim državljanima Australije, na ceremonijama održanim protekle sedmice.

Ranka Rašić je po drugi put izabrana za gradonačelnicu Brimbenka

– Najveća čast koju donosi položaj gradonačelnika, bez sumnje je uručivanje uverenja o državljanstvu i obeležavanje tog divnog momenta sa našim novim Australijancima. Ove nedelje sam imala čast i privilegiju da to uradim po prvi put kao gradonačelnik, na ceremonijama sa preko 300 novih državljana. Neki od njih su bili moji komšije, prijatelji, bivši i sadašnji učenici. Volim Dandenong i volim što živim u Australiji – poručila je gradonačelnica Lana.

U isto vreme na zapadu Melburna, odbornici Veća Brimbenka izabrali su Ranku Rašić da u narednih godinu dana ponovo bude na čelu opštine koja broji više od 200.000 stanovnika, a obuhvata Sent Albans, Sanšajn, Talamarin, Kilor i druga predgrađa. Rašić je po drugi put preuzela ovu odgovornu funkciju, pošto je bila gradonačelnica i u prvoj godini mandata, od novembra 2020. do novembra 2021.

– Veoma sam zahvalna što sam izabrana za gradonačelnicu Brimbenka za 2023-24. Tokom narednih 12 meseci trudiću se da predstavljam našu raznoliku zajednicu i da učinim Brimbenk još boljim mestom za život – poručila je Ranka Rašić, koja u opštinskom veću predstavlja izbornu jedinicu Tejlors.

Lana i Ranka će biti poslednje gradonačelnice Dandenonga i Brimbenka u aktuelnom mandatu, pošto se naredni lokalni izbori u Viktoriji održavaju krajem oktobra 2024. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here