Pored ljubav i poverenja, komunikacija je jedan od najvažnijih faktora za uspešnu i zdravu vezu. Ako među partnerima nema dobre komunikacije, to vodi do problema sa poverenjem, do stresa, nesporazuma i bespotrebnih svađa.

Komunikacija može da vam pomogne da rešite probleme u vezi kako bi odnos ostao čvrst i stabilan.

Javlja se problem, šta da radite ako ste u vezi sa partnerom koji nikako da vam se otvori i počne stvarno da komunicira sa vama – onako, značajno i iskreno? Evo nekoliko načina da mu pomognete da započne komunikaciju sa vama.

Dajte mu do znanja da je u redu da govori o osećanjima

Neki ljudi prosto ne umeju ili ne žele da izražavaju svoja osećanja, a to je posebno izraženo kod muškaraca – jer su mnogi od malena učeni da su emocije znak slabosti.

Dok žene najčešće vrlo otvoreno govore o emocijama i umeju da iz izraze i verbalno i neverbalno – govorom tela, facijalnom ekspresijom, pa čak i suzama – muškarci više vole da o osećanjima razmišljaju onako za sebe, da ih ne pokazuju jer smatraju da to „nije za muškarce“.

Ali, zdrava veza može da ih navede da o svojim emocijama napokon progovore. Ako želite da pomognete partneru da vam se otvori, recite mu da prihvatate i razmete njegove emocije. Pomozite mu da se oseća bezbedno sa vama, dajte mu do znanja da su sve emocije normalne i da ga ni zbog jedne nećete doživljavati kao „manje muškarca“.

Postavljajte mu pitanja sa otvorenim krajem

Nisu svi takvi, ali većina muškaraca nije baš dobra u dugim i iskrenim razgovorima sa ženama. Da biste mu pomogli da postane pričljiviji, ne postavljajte mu pitanja na koja može da odgovara sa „da“ i „ne“, već ga ohrabrite da vam da detaljniji odgovor, tako što ćete postavljati pitanja sa otvorenim krajem.

Na primer:

Kada si se poslednji put osećao bespomoćno? Kako si to rešio?

Na koja svoja dostignuća si najponosniji?

Koja su tvoja najlepša sećanja iz detinjstva?

Kada si poslednji put plakao i zašto?

Kada si poslednji put izašao iz svoje zone komfora? Kako si se osećao?

Idite na neko novo mesto

Ako vaš partner ima problem sa tim da vam se otvori, promena okruženja mogla bi da mu pomogne da se oseća opuštenije. Zato je dobra ideja da idete na neko novo mesto koje će vas na kratko „skloniti iz realnosti“, tj. svakodnevice i omogući će vam da se više koncentrišete na vas dvoje.

Pokažite mu da ga volite i da vam je stalo

Ponekad muškarci ne mogu da se otvore partnerki jer brinu da će zbog toga delovati kao slabići i da će ih partnerka ostaviti.

Zato je važno da partner oseti da ga volite, da se oseća bezbedno u vezi, jer su tako veće šanse za otvoren razgovor, pošto zna da ga nećete osuđivati. Pohvalite ga pred prijateljima ili porodicom, pripremite mu omiljeni obrok, iznenadite ga nečim što voli…

Pomozite mu da se oseća cenjeno i poštovano, voljeno, jer će jedino tako poželeti da sa vama ima otvorenu i iskrenu komunikaciju.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime