Za tri mesta šest kandidata!

0

Živko Marković, Vileta Brakus i Zvonko Jovanović potpisuju izjave o pravilnom radu

 

 

Članovi SKS ukazali su, nakon dva kruga glasanja, poverenje prof. Violeti Brakus iz Romandije (19 glasova), politikologu Zvonku Jovanoviću iz Ciriha (18 glasova) i mr Živku Markoviću (15 glasova). Sastanku su prisustvovali predstavnici 28 klubova iz cele Švajcarske.

Istovremeno, tri kandidata izabrao je i Savez folkloraša. Ko će, na kraju, razrešiti ovu situaciju i ko će od juna u Beogradu predstavljati Srbe u Švajcarskoj, za sada je nejasno.

Na sastanku u Dibendorfu, v.d. predsednika SKS Milan Andrić napomenuo je da je Savez aktivno učestvovao u izradi nacrta Zakona o dijaspori, te vodio poslove u vezi sa izborom tri kandidata za Skupštinu dijaspore iz Švajcarske.

 

Ponovljeno glasanje

Posle primedbe Bančeta Arsonijevića, predsednika FK "Srbija" iz Ciriha nakon prvog kruga glasanja – kada su Dragan i Zvonko Jovanović dobili po 18 glasova – "da se ne može glasati za delegate koji nisu prisutni, ni dati svoje pravo glasa drugom ako je već prisutan na sastanku", rešeno je da se izbori ponove. Tako je umesto 34 glasa u prvom krugu, u drugom pravo glasa imalo 28 delegata.

– U okviru tih aktivnosti kontaktirali smo na desetine srpskih klubova, kao i medije, čime je postignuta maksimalna obaveštenost, što je rezultiralo prijavom 10 kandidata – kazao je Andrić.

Verifikaciona komisija SKS pregledala je prispele prijave i utvrdila da osam kandidata ispunjava uslove donete na zajedničkom sastanku svih srpskih organizacija koje deluju pri Savezu, ali i udruženja koja nisu članovi krovne organizacije.

U međuvremenu, jedan kandidat je odustao od kandidature tako da su "u igri" ostali: dr Branislava Đorđević, Dragan Zdravković, dr Dragoslav Popović i Dragan Jovanović, te tri, već pomenuta, izabrana delegata.

 

Biografije svih sedam kandidata predstavili su učesnicima skupa glumci pozorišta "Duga" Gordana Anđelković i Štefana Đukić, a predstavljanje su pratile fotografije na videobimu.

Komisija u sastavu Milan Andrić, Stojan Stojanović, Miloš Damjanac, mr Živko Marković (overivač zapisnika), Dragan Lukić i Dragan Droco saglasila se da su izbori bili demokratski, jer glasanje je bilo tajno.

Delegati su posle izbora potpisali posebnu izjavu, koja glasi:
"Saglasan sam da kao izabrani predstavnik svih Srba iz Švajcarske u Skupštinu dijaspore radim i doprinosim zadacima i ciljevima koji se odnose na sve Srbe iz Švajcarske, te da ću odgovorno, moralno i bez ikakve lične koristi ili karijerizma obavljati postavljene zadatke, a probleme rešavati ne samoinicijativno, već uvek u dogovoru sa SKS koji me je i delegirao u Skupštinu dijaspore Republike Srbije…"

 

Naši izbori

Na pitanje zašto na ovom sastanku nema predstavnika Ambasade Republike Srbije iz Berna ili Generalnog konzulata iz Ciriha, predsedavajući Milan Andrić objasnio je stav državnih organa, kao i ministarstva, da izbori pripadaju samo klubovima. Drugim rečima, prisustvo predstavnika države neko bi mogao da protumači kao "mešanje u ovaj demokratski proces".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here