Za ubistvo unajmila agenta u civilu

0

Planirala stravičan zločin: Petra Trajčevska

Pokušaj osvete sinovljeve smrti skupo će koštati Petru Trajčevski, koja će verovatno biti najstarija žena u Viktoriji, ako ne i u Australiji, koja će se naći iza rešetaka zbog pokušaja unajmljivanja osobe da umesto nje, izvrši ubistvo.

 

Trajčevska (60) se izjasnila da je kriva za pokušaj unajmljivanja policijskog agenta u civilu, da kao plaćeni ubica likvidira bivšu ljubavnicu njenog sina Nataliju Osčijanko i njenog oca Endrjua Osčijanka.
 

Dolari i ljute paprike

 

Majk je Petri ponudio da ubistvo izvrši za 15.000 dolara, Petra je pristala i odmah je ponudila 4.000 dolara kao kaparu. Tokom vožnje, kako bi mu pokazala gde živi Natalija Osčijanko, baka Petra je sa "plaćenim ubicom" govorila o mnogim stvarima, pa čak da je u Melburnu na delu rat podzemlja. – Da li si poznavao Džejsona Morana i sve druge – pitala ja Trajčevska verujući da je "plaćeni ubica" iz tog miljea. Razgovor se vodio i oko kuvanja. Petra se hvalila kako voli da kuva makedonska jela, posebno sa zelenom "piperkom".
Majk: – To je neka vrsta paprike ili tako nešto?
Trajčevska: – Da to su duge i zelene paprike.
Majk: – Ljute su kao feferone?
Trajčevska: – Možeš da nađeš i slatke. Možeš da nađeš i ljute. Isprži ih sa paradajzom i dodaj feta sir.
Majk: O, baš zvuči lepo.

Tokom razgovora o svom svirepom planu sa čovekom za koga je verovala da je plaćeni ubica, Trajčevska je govorila tako smireno, kao da nekom daje recepte za kuvanje. O želji da se bivšoj ljubavnici njenog sina izbuše očne duplje kao i zglobovi na kolenima, Petra je tajnom detektivu govorila, kao da mu prenosi recept za spremanje uprženih paprika sa paradajzom i feta sirom.

Njena glavna meta bila je Natalija Osčijanko, a sporedna njen otac, pošto je Trajčevska strahovala da će otac možda pokušati da osveti svoju kćer. Tajni policijski agent Majk Farnvort (njegovo operativno ime), prvi put se sreo sa Trajčevskom na zapadu Melburna u julu prošle godine.

 

– Popićemo kafu, a zatim ćemo prošetati – rekao je agent Trajčevskoj prilikom inicijalnog sastanka. Njih dvoje su zatim kolima otišli do obližnjeg kafića. Trajčevska je, ne sluteći zamku, otvorila dušu i ispričala o svojim "mukama" zbog smrti sina.

Njen sin Majkl Trajčevski (26) ubijen je dve godine ranije. Ugušen je, a njegovo beživotno telo bačeno je pored Vestern hajveja u Melburnu.

 

Natalija Osčijanko (28) i njen prijatelj vozač kamiona Kristofer Dovset bili su optuženi za ubistvo. Dovset (44), koji se izjasnio krivim, tvrdio je tokom suđenja drugooptuženoj Nataliji Osčijanko, da je ona skovala plan ubistva, te da mu je pomagala u izvršenju zločina. U aprilu prošle godine porota Vrhovnog suda Viktorije utvrdila je da Natalija Osčijanko nije kriva.

 

– Volela bih jednu od onih, kako se zovu (burgije)… da joj izbušiš oko – rekla je Trajčevska Majku Farnvortu. – Želim da bude mučena, bačena u rupu i zacementirana živa… Samo joj reci da joj se to vraća za ono što je uradila – rekla je Petra.

 

Hladnokrvni naručilac

 

Pre nego što su se razišli, Trajčevska nimalo nije izgledala uznemirena zbog plana zločina koji je upravo skuvala. Izgledala je sasvim prirodno, kao da je obavila samo još jednu stvar tokom dana. Tajni detektiv je pitao šta je još isplanirala za taj dan. – Pa ostalo mi je još da sredim opran veš koji sam stavila još juče da se suši – rekla je. – A da, treba da kupim i meso za večeru. Pržiću biftek, pomfrit u fritezi, dodaću posle i kiselu pavlaku i napraviću salatu – dodala je Petra. – Baš lepo – odgovorio je Farnvort.

Iako Trajčevska nije imala Natalijinu fotografiju "plaćenom ubici" je dala njen opis. – Ima svetlobraon kosu sa jež frizurom, širokih je ramena i sa velikim grudima. Za nesuđenog prijatelja Endrjua, poželela je da mu se telo "napuni mecima". – Želim da bude upucan, likvidiran iz pištolja – insistirala je Trajčevska.

Novac za Trajčevsku nije bio problem, kada je Farnvort pitao baku iz predgrađa koliko je spremna da plati svoju želju. Zbog svetske ekonomske krize njihov ugovor je bio podložan pregovorima. Trajčevska, koja je invalidski penzioner, čekala je na isplatu odštetnog zahteva iz Fonda za pomoć žrtvama kriminala.

 

Brzometno hapšenje

 

Baka Petra je predala detektivu Farnvortu koverat sa 40 novčanica u apoenima od po 100 dolara. Plaćena je kapara. – Tri hiljade za Nataliju i jedna za starca – rekao je tada Farnvort. – Ukoliko su oboje ubijeni (pozvaću ih) reći ću ti: Navratiću na parče kolača od sira. Ubrzo nakon toga detektivi iz Jedinice za krvne delikte iz Severne Altone zakucali su na kućna vrata Petre Trajčevski. Međutim, oni nisu došli na parče kolača. Uhapsili su je i optužili za dva dela podsticanja na ubistvo.

 

– Imala sam plan šta da uradim sa tim parama – rekla je ona tajnom agentu. – Ali sada, kola me ne zanimaju. Šta će mi pare za druge stvari. Od svega najviše želim da vidim da je ona uništena. Da je uništen njen otac – rekla je Petra.

Onda se u petak 24. jula Farnvort ponovo sreo sa Trajčevskom. Potvrdila je plan. – Toliko žudim da joj više ne vidim lice na zemlji. Da nestane, nestane. Znaš šta to znači, želim da pati, kao što se moj sin poslednjih minuta života mučio bez vazduha – rekla je.

Na pretresu održanom u petak pred Vrhovnim sudom, barister odbrane Džuli Sauterlend istakla je da je smrt sina teško pogodila Petru Trajčevsku, koja sada smatra da je njeno krivično delo "bilo potpuno pogrešno". Tužilac Dag Trapnel rekao je da je plan mučenja Natalije Osčijanko otežavajući faktor u planiranju ubistva. – Ona je planirala da njena smrt bude bolna i duga – rekao je tužilac.

– Vi ne možete sami da uzimate pravdu u svoje ruke – poručio je optuženoj sudija Pol Kaglen.

Posle pretresa Trajčevska je ponovo odvedena u pritvor, a sud će joj kaznu izreći na novom pretresu narednog meseca.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here