EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS

Dnevni broj novih slučajeva korone u Sidneju pao je na jednocifreni, ali strogi granični propisi koji onemogućavaju stanovnike najvećeg australijskog grada da putuju u druge države i teritorije i dalje su na snazi.

Proteklog utorka, Vlada Teritorije glavnog grada (ACT) čak je odlučila da produži važeću blokadu do srede 13. januara i da je dodatno učvrsti uvođenjem visoke novčane kazne za prekršioce.

Na teritoriju Kanbere i okoline zabranjen je pristup svim stanovnicima šireg područja Sidneja, kao i onima koji žive ili su nedavno posetili Plave planine, Cengtralnu obalu i Vulongong. Ukoliko Federalna policija zatekne nekoga iz ovih delova NSW na teritoriji ACT, kazna može da iznosi i do 8.000 dolara!

Ova zabrana ne važi samo za osobe sa specijalnim izuzećem izdatim od strane Vlade ACT, kao i za stanovnike regionalnog NSW, naročito za one koji gravitiraju prema Kanberi, kao što su Kvinbijan, Bangendor, Brejdvud, Golburn…

– Ako dolazite iz Sidneja ili bilo kog drugog žarišta kovida-19 u Novom Južnom Velsu, ne bi trebalo da budete na teritoriji Kanbere – poručio je šef ministara ACT Endrju Bar i poručio da će se Federalna policija fokusirati na sva vozila s registarskim tablicama NSW.

Bez dileme, to će značajno uticati i na žitelje obližnjih gradova i naselja čiji stanovnici većinom rade u Kanberi, iako oni nisu pogođeni zabtanama i eeventualnim kaznama. Međutim, u narednih nedelju dana posebno će morati da imaju jake živce jer će na ulazima na teritoriju ACT, kao i širom Kanbere nailaziti na učestale kontrole policije.

Endrju Bar je takođe apelovao na sve stanovnike Kanbere da odlože sva planirana putovanja na teritoriju NSW. On je podsetio da će svi rezidenti ACT koji budu boravili u Sidneju ili drugim potencijalnim žarištima morati u 14-dnevni karantin po povratku kući.

– Moramo biti svesni da Nova godina nije donela ništa manji rizik od kovida i da će zatvaranje granica biti nešto s čime ćemo se suočavati od nedelje do nedelje i od meseca do meseca tokom ove godine. I dalje će izbijati žarišta virusa, biće i lokalizovanih klastera zaraze kao što trenutni postoje u NSW i sve to će se nastaviti određeno vreme. Pandemije ne traju kratko, ovakva situacija će nas pratiti duže vreme – poručio je Bar.

Kvinbijan “slaba karika“

Apsurd situacije sa blokadom granica Kanbere je grad Kvinbijan, koji se proteže u NSW, duž istočne granice ACT. Obodi najbližih naselja Krestvud i Džerabombera nalaze se na svega nekoliko stotina metara od granice, odnosno desetak kilometara od prvih rezidencijalnih četvrti Kanbere.

Svim žiteljima NSW  je dozvoljen boravak u Kvinbijanu, bez bilo kakvih testiranja i izolacije. S druge strane, svi građani Kvinbijana nesmetano mogu u Kanberu.

Postavlja se pitanje opravdanosti blokade kada se zna da bilo koja osoba iz Sidneja zaražena virusom može da dođe u Kvinbijan i tamo zarazi lokalno stanovništvo, koje zatim zarazu može da prenese u ACT. Uostalom, proteklog vikenda je zaraženi mladić iz sidnejskog naselja Berala boravio u čak tri regionalna grada NSW – Orindžu, Broken Hilu i Ninganu. Iso može da se dogodi i u Kvinbijanu, koji u tom slučaju postaje “slaba karika” Kanbere…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here