EPA/Martial Trezzini
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je da je bitno da se datum parlamentarnih izbora ne prilagođava interesima i ambicijama premijera Andreja Plenkovića.

– On živi za to, on živi da se negde preparkira, to je potpuno jasno – rekao je Milanović, komentarišući vesti o Plenkoviću kao potencijalnom kandidatu za novog generalnog sekretara NATO.

Milanović je poručio je da Hrvatska ne sme biti “talac” premijerovih ambicija.

– Meni je bitno da se izbegne to da se datum izbora prilagođava potrebama predsednika vlade i njegovoj ambiciji da se ubaci u neko visoko međunarodno telo – upozorio je Milanović, izvestila je agencija Hina.

On je dodao da pozicija šefa NATO „nikada nije zamišljena ni funkcionisala kao nešto kreativno i politički važno“ i da je u vremenima kriza šef NATO medijski prisutniji, ali da će kandidat „morati da se dopadne Vašingtonu i Parizu“, kao i da Francuska otvoreno pokazuje da ima problema sa samostalnošću generalnog sekretara Alijanse.

Kao potencijalni kandidati spominju se još rumunski predsednik Klaus Johanis i estonska premijerka Kaja Kalas.

Hrvatski predsednik smatra da bi Johanis mogao biti ozbiljan kandidat jer je Rumunija veća od Hrvatske, duže je u NATO i jer je tamo stacionirana elitna američka divizija. Dodao je da ne vidi Plenkovića na toj poziciji.

– Tamo u principu moraš vezati konja gde ti gazda kaže, a Plenkovićeva cela karijera je “zabij nož u potkolenicu onom ko ti je pomogao” – rekao je Milanović i dodao da „barem jednom pretkomorom srca“ podržava da Plenković postane novi šef NATO.

Aktuelnom šefu NATO Jensu Stoltenbergu ističe mandat 30. septembra ove godine i očekuje se da će ime njegovog naslednika biti poznato do samita NATO u julu.

3 COMMENTS

  1. naravno da AMERI komanduju NATOM a GLUME da to NIJE istina .Ko im bude najposlusniji taj ce i biti.
    Nije Milovanovicu do izbora,zna on dobro sta ceka onu zemlju koja bude dala generala za Nato

  2. Milanoviću je najpre stalo do svoje promocije, a sve njegovo glumatanje i težnja da se dopadne širokim narodnim masama je čist bofl.

  3. Zemlju ne ceka nista. Onom koji dobije tu ceremonijalnu, glasnogovornicku funkciju – ceka dobra penzija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here